ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελαιοπαραγωγούς

ερώτηση-των-βουλευτών-μαγνησίας-του-σ-259501

Σχετικά με τη στρεμματική αποζημίωσή τους στο Πήλιο και τη στήριξη των παραδοσιακών ελαιώνων στο Τρίκερι

Οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής κατέθεσαν από κοινού ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την στρεμματική αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών χωριών του Πηλίου και την στήριξη των παραδοσιακών ελαιώνων στο Τρίκερι.

Στην ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν πως οι παραγωγοί, που έχουν ελαιώνες στο νησί, μέχρι και το 2014 λάμβαναν Στρεμματική Αποζημίωση έχοντας τα δικαιώματα των Νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Πέρσι ο κωδικός κοινότητας για αυτούς, που είχαν τεμάχια στο νησί ήταν Κ43640109 Παλαιόν Τρικέριον, (το νησί) και με κωδικό ποικιλίας 8193 Παραδοσιακοί ελαιώνες στα μικρά νησιά Αιγαίου.

Φέτος υπάρχει μόνο ένας κωδικός για το χωριό Τρίκερι 91070501 και δεν υπάρχει δεύτερος για το νησί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περαστεί η συνδεδεμένη για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, με αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί να κινδυνεύουν να χάσουν τη στρεμματική ενίσχυση.

Ενώ, όπως αναφέρουν στη συνέχεια, επειδή στο Πήλιο υπάρχουν πράγματι παραδοσιακοί ελαιώνες με επικλινή εδάφη και πεζούλες, ο κλήρος είναι μικρός και η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει μηχανική καλλιέργεια, ερωτούν τον κ. υπουργό εάν βρίσκεται στα σχέδια του Υπουργείου η επέκταση του μέτρου της συνδεδεμένης ενίσχυσης, και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε με τους κωδικούς προκειμένου οι ελαιώνες, που υπάρχουν στο νησί Τρίκερι να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου