ΤΟΠΙΚΑ

Δυνατά αστρονομικά μυαλά από τον Βόλο

δυνατά-αστρονομικά-μυαλά-από-τον-βόλο-258942

Τέσσερις μαθητές από τον Βόλο προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του 27ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2022, που διοργανώνει η Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους, μεταξύ δεκάδων συμμετοχών.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού «Ιππαρχος» προκρίνονται, συνολικά, 30 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και 41 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου.

Ανάμεσα στου διακριθέντες είναι και οι Βολιώτες μαθητές Αντώνης Σολδάτος του 3ου Λυκείου Βόλου, Απόστολος Σαρακατσάνος του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Βασίλης Μηλαράς του 2ου Λυκείου Νέας Ιωνίας Βόλου και Δημήτρης Τζαρτζάνης του 1ου Λυκείου Βόλου.

Για πρώτη φορά συμμετέχει στον διαγωνισμό ο Αντώνης Σολδάτος, ο οποίος είναι λάτρης της αστρονομίας και του διαστήματος, λαμπρό μαθηματικό μυαλό, και στόχευση σε αντίστοιχη επιστημονική κατεύθυνση στο μέλλον.

Ο Απόστολος Σαρακατσάνος, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια την ενασχόλησή του με την αστρονομία, συμμετέχει για τρίτη φορά στον διαγωνισμό, αποσπώντας διακρίσεις, ενώ επιθυμεί να ακολουθήσει αντίστοιχους τομείς σε επίπεδο σπουδών.

Διακρίσεις έχει αποσπάσει, στο μεταξύ, και ο Βασίλης Μηλαράς, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να ακολουθήσει κατεύθυνση σπουδών σχετική με την Αστρονομία ή τη Φυσική.

Μεταξύ των διακριθέντων, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ο Δημήτρης Τζαρτζάνης, ο οποίος συμμετέχει για δεύτερη χρονιά, με ανάλογη επιτυχία και το βλέμμα στις σπουδές αστροφυσικής.

Θεσμός ο συγκεκριμένος πανελλήνιος διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά συμμετείχαν 90 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και 59 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, από όλη την Ελλάδα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω των υπολογιστών, που είχαν στα σπίτια τους οι μαθητές και οι μαθήτριες. Συνολικά δόθηκαν 19 ερωτήσεις και ασκήσεις για το Γυμνάσιο και 24 για το Λύκειο, οι οποίες έπρεπε να απαντηθούν ή να λυθούν σε διάστημα δύο ωρών.

«Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από πολλούς μαθητές να συμμετάσχουν στη δραστηριότητες της Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου. Οι μαθητές έρχονται με χαρά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αστρονομίας, συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το θερινό σχολείο. Μας χαροποιούν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και οι επιτυχίες των μαθητών» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Κώστας Μαυρομμάτης. Παράλληλα επισημαίνει ότι μετά την εορταστική περίοδο, αναμένεται να τεθούν και πάλι σε λειτουργία τα δια ζώσης μαθήματα, μετά μακρά περίοδο εξ αποστάσεως διδασκαλίας, λόγω της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της Εταιρείας contest.astronomos.gr, την οποία μπορούν αν επισκεφθούν όλοι οι διαγωνισθέντες και να ιδούν τη σειρά κατάταξής τους, καθώς και την επιτυχία τους εκείνοι που προκρίθηκαν.

Η δεύτερη φάση «Ιππαρχος» του διαγωνισμού, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στον Βόλο την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12:00, σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας. «Εάν, όμως οι υγειονομικές συνθήκες της χώρας δεν το επιτρέψουν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα ανακοινωθεί έγκαιρα ο τρόπος που θα διεξαχθεί» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου