ΤΟΠΙΚΑ

Εκαναν φτερά πολλά εκατομμύρια…

εκαναν-φτερά-πολλά-εκατομμύρια-258633

Ανοιξαν τα στόματα από γνωστά τραπεζιτικά στελέχη του Βόλου για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που όπως όλα δείχνουν έκαναν… φτερά από τις τράπεζες της Μαγνησίας τους τελευταίους δύο μήνες, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τραπεζιτικού συστήματος και κατ΄ επέκταση την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Τα στελέχη τραπεζών τα οποία μίλησαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έδειχναν ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι οι εκροές των καταθέσεων σταμάτησαν τις τελευταίες μέρες. Αντίθετα, όπως λένε, από τη Δευτέρα έχει αρχίσει η επιστροφή των μικροκαταθετών μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών. Είναι συνήθως μικρά ποσά, μέχρι 10.000 ευρώ. Η ενημέρωση που έχουμε από τα κεντρικά, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος μεγάλης τράπεζας, είναι ότι η επιστροφή των καταθέσεων θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Στελέχη τραπεζών του Βόλου αποκαλύπτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το μεγάλο… πάρτι εκροής των καταθέσεων στο εξωτερικό έγινε ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Μέσα σε σαράντα μέρες, λένε τα ίδια στελέχη, έφυγαν από το Βόλο πολύ μεγάλα ποσά. Εισοδηματίες, επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και συνταξιούχοι που είχαν πολύ γερό… κομπόδεμα για τα γηρατειά τους (σ.σ. πάνω από 100.000 ευρώ), τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού, φοβούμενοι κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και επιστροφής της στη δραχμή. Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας ήταν αυτές που έτυχαν της προτίμησης των ντόπιων καταθετών. Λιγότεροι ήταν εκείνοι που προτίμησαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σε δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ορισμένοι προτίμησαν… νορβηγικές κορώνες, καθώς η συγκεκριμένη βορειοευρωπαϊκή χώρα είναι εκείνη με τα μεγαλύτερα πλεονάσματα στο ισοζύγιο των εμπορικών της συναλλαγών σε σχέση με το ΑΕΠ. Υπάρχουν άνθρωποι, τονίζουν τραπεζικά στελέχη που έφυγαν αυθημερόν από το Βόλο και πήγαν στη Γερμανία, μόνο και μόνο για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στην Deutsche Bank ή στη Γαλλία για να ανοίξουν αντίστοιχο τραπεζικό λογαριασμό στη Societe Genarale. Μόνο εγώ γνωρίζω δέκα επώνυμους Βολιώτης, μας είπε Διευθυντής σε μη κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας στο Βόλο, που μόνο στο ενδιάμεσο διάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά από 100.000 – 500.000 ευρώ ο καθένας!!!

Όπως διευκρινίζουν τα στελέχη των τραπεζών, από τη στιγμή που κάποιος καταθέτης προσκόμιζε στην τράπεζα του Βόλου τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε τράπεζα του εξωτερικού που είναι σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε ο Διευθυντής και ο ταμίας της τράπεζας, είναι υποχρεωμένοι, να μεταφέρουν τα ποσά από τη μία τράπεζα στην άλλη. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ακόμη ότι εκτός από εκείνους που πήγαν αυτοπροσώπως στο εξωτερικό για να ανοίξουν προσωπικό λογαριασμό σε τράπεζα, κάποιοι άλλοι προτίμησαν ένα άλλο πιο πρόσφορο τρόπο. Έβαλαν συνδικαιούχο στον καταθετικό τους λογαριασμού το παιδί τους ή κάποιο άλλο στενό συγγενικό τους πρόσωπο που ζει προσωρινά ή μόνιμα σε χώρα της Ε.Ε., κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον τελευταίο να τα εκταμιεύσει και να τα μεταφέρει ανά πάσα στιγμή σε άλλη τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τους μικροκαταθέτες, που είναι αυτοί που έχουν και τα περισσότερα διαθέσιμα στις ελληνικές τράπεζες, η Παρασκευή, προπαραμονή των εκλογών, ήταν μαρτυρική για τις τράπεζες. Υπήρχαν άτομα που έρχονταν και ζητούσαν να πάρουν ακόμη και τις προθεσμιακές τους καταθέσεις, που ανάλογα με την τράπεζα δίνουν ένα αρκετό για τα σημερινά δεδομένα επιτόκιο που κυμαίνεται από 3% – 6%. Υπήρξε καταθέτης που από προθεσμιακή κατάθεση 48.700 ευρώ, άφησε σε λογαριασμό ταμιευτηρίου τα 700 ευρώ και πήρε για… φύλαξη στο σπίτι του τις 48.000 ευρώ, μας δήλωσε στέλεχος άλλης μίας τράπεζας που είναι έξω από το κέντρο του Βόλου.

Σημειώνεται πως όταν ζητείται η μεταφορά ενός μεγάλου ποσού σε τράπεζα του εξωτερικού ενεργοποιείται αυτόματα η Αρχή Απόκτησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) προκειμένου από τη διασταύρωση των στοιχείων αυτών που κάνει την ανάληψη προκύπτει ότι οι καταθέσεις του έχουν αποκτηθεί από νόμιμες δραστηριότητες που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές και ελεγκτικές αρχές.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου