ΤΟΠΙΚΑ

Το παλαιότερο Σπίτι Γαλήνης του Βόλου

το-παλαιότερο-σπίτι-γαλήνης-του-βόλου-258332

Επετειακή εκδήλωση την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στην Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας και απόδοση τιμής σε εθελόντριες – Περισσότερες από 40.000 μερίδες φαγητού ετησίως

Σαράντα χρόνια αδιάκοπης προσφοράς σε αναξιοπαθούντες συμπληρώνει το Σπίτι Γαλήνης του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, που προσφέρει καθημερινά 130 μερίδες φαγητού σε απόρους. Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων δεκαετιών προσφοράς, διοργανώνονται επετειακή τιμητική εκδήλωση μεθαύριο Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του ναού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία, την ίδια μέρα των εγκαινίων, που τελέστηκαν στις 26 Δεκεμβρίου 1979 από τον Μακαριστό Χριστόδουλο, πριν από σαράντα ακριβώς χρόνια και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απονομή τιμητικών διακρίσεων σε εθελόντριες, για την μακρόχρονη προσφορά τους.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις στις εθελόντριες του Σπιτιού Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Ουρανία Ιορδανίδου, Αθανασία Παναγιωτίδου, Κυριακή Μεσημβρινού, Ελευθερία Καζεπίδου, Ευθυμία Λεφάκη, Λουλούδα Αξαρλή, Αφροδίτη Γεραμπίνη, Ευαγγελία Μουχτάρογλου, Αικατερίνη Γιαρένη, Σταυρούλα Παπαθανασίου, Αθηνά Κουτσοδήμου, Βασιλική Σαμτανάκη, Σοφία Τζανέτου, Παρασκευή Λεφάκη, Αικατερίνη Κοίλια, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου και Κωνσταντίνα Φωτάκη.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας π. Αμφιλόχιος Μίλτος υπογράμμισε ότι «το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας δημιουργήθηκε από έναν δραστήριο κληρικό, τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Ρήγα, ο οποίος ήταν προϊστάμενος του ναού και κοιμήθηκε το 1986, αφήνοντας μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη. Υπήρξε πολύ δυναμική προσωπικότητα και στενός συνεργάτης του Μακαριστού Χριστόδουλου» είπε.

Θεματοφύλακες της πολύχρονης φιλανθρωπικής διακονίας είναι οι πενήντα εθελόντριες και οι πιστοί, ο λαός, που στηρίζει με τον οβολό της αγάπης το μακροβιότερο Σπίτι Γαλήνης της τοπικής Εκκλησίας.

Φαγητό σε πλήθος απόρων

Το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας υπολογίζεται ότι προσφέρει περί τις 40.625 μερίδες φαγητού σε ετήσια βάση, ενώ σε βάθος 40ετίας έχει προσφέρει, κατ’ εκτίμηση, 1.625.000 μερίδες φαγητού. Την ευθύνη λειτουργίας του Σπιτιού Γαλήνης έχει για πάνω από 30 χρόνια, ο π. Κωνσταντίνος Αυγέρης.

Το συσσίτιο του Σπιτιού Γαλήνης λειτουργεί όλο τον χρόνο, με εξαίρεση το διάστημα από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντριών που ετοιμάζουν 130 μερίδες σπιτικού φαγητού καθημερινά, για να το προσφέρουν σε όσους το έχουν ανάγκη.

Οι πόροι του Σπιτιού Γαλήνης είναι αποκλειστικά οι προσφορές – δωρεές των πιστών και τα έσοδα από την ενοικίαση των αιθουσών του ναού για την προσφορά του καφέ των μνημόσυνων. Στη συγκεκριμένη διακονία προσφέρουν έργο δέκα εθελόντριες.

Το Σπίτι Γαλήνης Χριστού της Ευαγγελίστριας είναι το πρώτο κέντρο σίτισης απόρων που δημιουργήθηκε στη Μητρόπολη Δημητριάδος και από τις πρώτες παρόμοιες φιλανθρωπικές δράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα ακολούθησαν, σταδιακά, πολλές ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος και άλλων Μητροπόλεων σε όλη την Ελλάδα.

Μεγάλη φιλανθρωπική ιστορία

Η δημιουργία του Σπιτιού Γαλήνης ξεκίνησε το 1977 με τη θεμελίωση του κτιρίου και αμέσως συγκροτήθηκε επιτροπή αποπεράτωσης του Σπιτιού Γαλήνης. Μετά από προσπάθειες δύο ετών ο στόχος επετεύχθη και το φθινόπωρο του 1979 αρχίζει σταδιακά το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Αρχικά, και σύμφωνα με το καταστατικό, το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας λειτούργησε ως κέντρο φροντίδας και εστιατόριο για ηλικιωμένους ενορίτες, οι οποίοι καθημερινά σιτίζονταν στην αίθουσα του ιδρύματος.

Σταδιακά, οι τρόφιμοι του ιδρύματος διευρύνθηκαν και εξελίχθηκε σε ενοριακό συσσίτιο απόρων ή οικονομικά ασθενών οικογενειών, οι οποίοι παραλαμβάνουν από την κουζίνα καθημερινά, ζεστό φαγητό για την καθημερινή τους σίτιση. Μετά τον αρχικά περιορισμένο αριθμό των πρώτων τροφίμων, τα επόμενα χρόνια, οι ανάγκες σίτισης άρχισαν να αυξάνονται σταδιακά, με τον συνολικό αριθμό των απόρων που προμηθεύονται καθημερινά φαγητό, να κυμαίνονται μεταξύ 120 και 140 ατόμων.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των σιτιζομένων αυξήθηκε σε 160 άτομα και ισάριθμες μερίδες, ενώ σήμερα καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες σίτισης 130 ατόμων.

Οπως υπογράμμισε ο π. Αμφιλόχιος Μίλτος «είναι σημαντικό γεγονός η επέτειος μιας ιστορικής φιλανθρωπικής δομής, που συνεχίζει να λειτουργεί αδιάκοπα, χάρη στη στήριξη του κόσμου και των εθελοντριών, που αφιερώνουν καθημερινά, επί πολλά χρόνια χρόνο και φροντίδα για τη διακονία των απόρων», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη διαρκή στήριξη του κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου