ΤΟΠΙΚΑ

Απελευθερώνονται από τη Δευτέρα οι πλειστηριασμοί

απελευθερώνονται-από-τη-δευτέρα-οι-πλ-257609

Η απελευθέρωση αγγίζει και την πρώτη κατοικία τονίζει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου

Σε νέο κύκλο δοκιμασίας εισέρχονται από βδομάδα χιλιάδες οφειλέτες καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στην απελευθέρωση, από μεθαύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης που είχαν ανασταλεί λόγω capital control, όπως οι πλειστηριασμοί.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, παύει να ισχύει σήμερα Σάββατο 31 Οκτωβρίου η ισχύς της απόφασης με την οποία αναστέλλονταν -λόγω των capital control- οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, η καταβολή εγγυοδοσιών, δικαστικών παραβόλων και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπάρχει σχετική διάταξη αλλά μόνο moratorium από τις τράπεζες. Ωστόσο, ανώτερο στέλεχος του υπ. Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι «όπως δεν γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πριν από την απόφασή αυτή (σ.σ. την ΚΥΑ) έτσι δεν θα γίνονται και από Δευτέρα». Κατά συνέπεια από μεθαύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 γίνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη η ισχύς της οποίας δεν παρατείνεται προέβλεπε την αναστολή έως 31 Οκτωβρίου διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου μετά την μη ανανέωση της ΚΥΑ μπαίνουν και περίπου 100.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή έχουν χάσει τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν. Κι αυτό γιατί ενεργοποιείται από Δεκέμβριο το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων (ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς) από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με βάση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζεται και από τις εφορίες για χρέη προς το Δημόσιο.

«Αφορά και την πρώτη κατοικία»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αντ. Κουτσελίνης επισημαίνει πως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεν εξαιρεί την πρώτη κατοικία και πως οι διαδικασίες αφορούν κυρίως υποθέσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

«Μιλάμε για περιπτώσεις οφειλετών, μη συνεργάσιμων δανειοληπτών οι οποίοι δεν έχουν πλέον κανένα πεδίο επαφής με τις τράπεζες ενώ δεν τυγχάνουν κάποιας προστασίας από το Νόμο Κατσέλη κ.λπ. Είναι περιπτώσεις που είχαν βρεθεί πριν την αναστολή σε τελικό στάδιο και από βδομάδα θα κινηθούν πάλι οι διαδικασίες από το σημείο όπου διακόπηκαν λόγω των capital control».

Αγγίζουν τα 15 δισ. οι οφειλές

Ετοιμο για την αποστολή 256.764 κατασχετηρίων σε οφειλέτες που χρωστούν 6,2 δισ. ευρώ είναι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών μετά το δίμηνο «πάγωμα» (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) το οποίο επιβλήθηκε για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων λόγω… εκλογών και την αύξηση, μέσα σε τρεις μήνες, κατά 369 εκατ. ευρώ των βεβαιωμένων «προς είσπραξη» χρεών, στα 14,891 δισ. ευρώ από 14,522 δισ. ευρώ.

Πρόσθετο πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω της κρίσης, σχεδόν ένας στους δύο που έχει «μπει» στις κατά καιρούς ρυθμίσεις την έχει χάσει (60.796 σε σύνολο 129.873 αποφάσεων).

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ (Ιούλιος – Σεπτέμβριος), οι οφειλές τις οποίες «μεταφέρουν» τα Ταμεία προς είσπραξη, αυξάνονται: Από 14,384 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2015, έχουν φτάσει στα 14,522 δισ. ευρώ και οι περισσότερες αφορούν οφειλέτες που χρωστούν έως 15.000 ευρώ (το 40%). Στο σύνολο των 267.981 οφειλετών, το 61% χρωστά έως 30.000 ευρώ, ενώ 995 χρωστούν το 23% του συνολικού ποσού των χρεών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου