ΤΟΠΙΚΑ

Χτυπάει και τη Μαγνησία η κακοκαιρία «Κάρμελ»

χτυπάει-και-τη-μαγνησία-η-κακοκαιρία-257446

Καταιγίδες, χιόνια, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας θα περιλαμβάνει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες καθώς η κακοκαιρία Κάρμελ βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τις επόμενες ημέρες, στο οποίο αναφέρει τις περιοχές της χώρας που θα επηρεαστούν περισσότερο από το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία με την ονομασία Κάρμελ όπως προαποφασίστηκε από τους εταίρους του group της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπεύθυνους για την ονοματοδοσία των συστημάτων. Η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Ειδικότερα στη χώρα μας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σαββάτο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Ποιες περιοχές θα πληγούν από την κακοκαιρία

Παράλληλα η ΕΜΥ, σημειώνει τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις βροχές, τις καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους. Αναλυτικά, kατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

  1. Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
  2. Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.
  3. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.
  4. Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις: θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m).Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Επίσης, θα σημειωθούν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ.

Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την κακοκαιρία

Η νέα κακοκαιρία θα χαρακτηρίζεται από πυκνές χιονοπτώσεις, που αναμένεται να σημειωθούν ακόμα και στα ορεινά της Αττικής. Παράλληλα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στην ανάρτησή του στο Facebook κάνει πρόγνωση για τον καιρό των Χριστουγέννων. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ένα ακόμη ισχυρό ψυχρό κύμα μας επιφυλάσσει για το κλείσιμό της η εβδομάδα που διανύουμε εδραιώνοντας πλέον για τα καλά το χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο κάνοντάς μας να ψάχνουμε το πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό και αν θα γιορτάσουμε έτσι και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη όπου απεικονίζονται οι αέριες μάζες, πολικές αέριες μάζες από τη Ρωσία και την ανατολική βορειοανατολική Ευρώπη (αποχρώσεις του μπλε), αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας κι έτσι από την Παρασκευή το βράδυ θα προκαλέσουν νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας.

Στους επόμενους τρεις χάρτες μπορούμε να δούμε με τους χρωματισμούς που αναμένονται φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες, χιόνια) όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα θα είναι αυτά. Βλέπουμε λοιπόν ότι το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει περιοχές που βρίσκονται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια. Μέσα στη νύχτα της Παρασκευής – πρωί Σαββάτου θα επηρεαστούν πρόσκαιρα και τα βορειοανατολικά τμήματα με χιόνι ακόμη και χαμηλά και βροχές ή καταιγίδες σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές.

Χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας

Η νέα κακοκαιρία που αναμένουμε θα χαρακτηρίζεται από πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, από ισχυρές βροχές και καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, από πολύ θυελλώδεις βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες που θα προκαλέσουν ακόμη και παγετό.

Στον Πέμπτο χάρτη μας αποτυπώνονται οι εντάσεις και διευθύνσεις των ανέμων όπου οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 8 με 9 μποφόρ γεγονός που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Προσοχή στις χιονοπτώσεις

Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται από το μεσημέρι του Σαββάτου αλλά και την Κυριακή ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα που ίσως προβληματίσουν. Ίσως, προκύψουν προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο που συνδέει Αθήνα με Λαμία ακόμη όμως και στην Εύβοια αλλά και την κεντρική – ανατολική Πελοπόννησο.

Χιόνια και στην Αττική

Χιονοπτώσεις αναμένεται να απασχολήσουν και τα ορεινά ημιορεινά της Αττικής με ανοιχτό το ενδεχόμενο να χιονίσει και στα βόρεια τμήματα του νομού σε χαμηλά υψόμετρα. Μεγάλη προσοχή σε ΠάρνηθαΚιθαιρώναΒίλια όπου τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μεγάλο όγκο χιονιού. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει προγνωστικά η διάρκεια των φαινομένων στο νομό όπου το καλό σενάριο θέλει να υποχωρούν τα φαινόμενα το πρωί της Κυριακής χωρίς όμως να αποκλείεται να διατηρηθούν τα φαινόμενα μέχρι και το πρωί της Δευτέρας. Από αυτόν τον παράγοντα θα εξαρτηθεί και η βαρύτητα των ενδεχόμενων προβλημάτων.

Προσοχή στις καταιγίδες

Ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να αναπτυχθούν το Σαββατοκύριακο πιθανόν και τη Δευτέρα σε τμήματα του ανατολικού και νότιου Αιγαίου που ίσως οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια.

Η πορεία της κακοκαιρίας Κάρμελ

Υποχώρηση του κρύου τα Χριστούγεννα

Τα τελευταία προγνωστικά θέλουν τον καιρό να “μαλακώνει” ως προς το κρύο τα Χριστούγεννα παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να μας επηρεάσουν βροχές και από τα δυτικά. Η έντονη κινητικότητα που αρχίζει να αποκτά η ατμόσφαιρα δυσκολεύει πολύ την επίλυση αυτού του καιρικού γρίφου γι’ αυτό και θα χρειαστεί ακόμη υπομονή ως ότου οδηγηθούμε σε μια πιο ασφαλή πρόγνωση.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για την Παρασκευή

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό της Παρασκευής αναφέρει ότι στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές, οι οποίες τις μεσημβρινές ώρες στα βορειοανατολικά θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής και της Θράκης.

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Από τις απόγευματινές ώρες οι άνεμοι στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα φθάσουν τα 7 και κατά τη διάρκεια της νύχτας τοπικά τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 09 με 10 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φθάσει έως τους 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Χαλκιδική και τη Θράκη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά οι οποίες όμως τις βραδινές ώρες θα ενταθούν.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση από τις απογευματινές ώρες στα 6 και στην κεντρική Μακεδονία στα 7 και πρόσκαιρα στα 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Στα βόρεια γενικά αίθριος, τις βραδινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά ορεινά χιονοπτώσεις. Στα νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές τις πρωινές ώρες και πιθανώς στα θαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ .
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα ανατολικά και νότια τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις .
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και κατά τόπους 5 μποφόρ ενισχυόμενοι από τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά στα 6 με 7 και πρόσκαιρα στα βόρεια στα 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης λίγα χιόνια.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα σημειωθούν και καταιγίδες στα βόρεια.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες 6 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα στα βόρεια 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που αργά το απόγευμα θα αυξηθούν.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ με βαθμιαία ενίσχυση από τις βραδινές ώρες στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, ενισχυόμενοι από τις απογευματινές ώρες στα 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου