ΤΟΠΙΚΑ

Αναψε φωτιές η αρνητική γνωμοδότηση για τον κόμβο

αναψε-φωτιές-η-αρνητική-γνωμοδότηση-γ-256697

Φωτιές άναψε η αρνητική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για τον κυκλικό κόμβο, που σχεδιάζει η δημοτική αρχή Βόλου στη Νέα Ιωνία.

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια του οργάνου, αφήνει να αιωρούνται αιχμές ότι ενδεχομένως να βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία», χωρίς όμως να κατονομάζει από ποιον και ξεκαθαρίζει ότι το έργο που έχει προγραμματιστεί θα γίνει.

Οι αιχμές της δημοτικής αρχής εκτιμήθηκε ότι ενδεχομένως να αγγίζουν την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων».

Μεταξύ άλλων τονίζει πως το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι αυτοτελές όργανο και ότι στις αποφάσεις που λαμβάνονται ουδεμία εμπλοκή έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επίσης κρατά αποστάσεις από την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου για ένα έργο, που πρόκειται να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πάντως, ως προς την αναγκαιότητα του έργου και «κόντρα» στη γνωμοδότηση των μελών του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, με τη γραμμή της δημοτικής αρχής συντάσσεται η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βόλου Σόνια Χαρανά με δημόσια δήλωσή της.

Δήμος Βόλου: Οι γνωμοδοτούντες να προσγειωθούν στην πραγματικότητα

Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τον Δήμο Βόλου, αναφέρονται τα εξής:

«Ακρατη θυμηδία, και έντονο προβληματισμό για την επιστημονική τους επάρκεια, αν δεν πρόκειται για μια χοντροκομμένη προβοκάτσια σε βάρος του Δήμου και της πόλης, προκαλεί αυτή η απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας (ή του…όλου;) που γνωμοδοτεί αρνητικά για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στις οδούς Αναπαύσεως. Μαιάνδρου, Μελίνας Μερκούρη και Καζανάκι, στο παλιό Νεκροταφείο.

Προφανώς δεν αντελήφθησαν ή δεν θέλουν να το κάνουν, ότι ο κόμβος σε τίποτα δεν θα ενοχλήσει ή παρεμποδίσει ένα κοιμητήριο που είναι ήδη από ετών εκτός λειτουργίας, πολλώ δε μάλλον δεν πρόκειται να παρεμποδίσει τη μελλοντική ανάδειξή του σε ένα πάρκο – ιστορικό μουσείο.

Είναι η ώρα οι προστάτες αυτοί της τέχνης και της αισθητικής να συνειδητοποιήσουν ότι το τοιχίο που θεωρούν σαν διατηρητέο μνημείο (έλεος!) σε τίποτα δεν συνεισφέρει στην ανάπλαση της περιοχής, αλλά αποτελεί ένα έκτρωμα και σίγουρα μια παραφωνία στα όσα σχεδιάζονται για το παλιό κοιμητήριο.

Και πάνω απ όλα αυτοί, οι προδήλως εκτός τόπου και χρόνου γνωμοδοτούντες, πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να αντιληφθούν ότι πέρα από τους νεκρούς, το σεβασμό και το ενδιαφέρον μας απαιτούν κυρίως οι ζώντες, που στη συγκεκριμένη περιοχή υποφέρουν από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται και που θα λυθεί με το έργο αυτό.

Ειλικρινά σοβαρός διάλογος με ανθρώπους που έχουν τέτοιες απόψεις δεν μπορεί να γίνει. Απλά τους ενημερώνουμε ότι το έργο θα κατασκευαστεί γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας, καθώς θα λύσει μείζονα προβλήματα και θα αναδείξει την περιοχή, και τους καλούμε να σοβαρευτούν και να πάψουν να εκτίθενται, είτε από αφέλεια, είτε εκτελούντες «διατεταγμένη υπηρεσία»».

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Υπέρ, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προδιαγραφές

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Με αφορμή δημοσιεύματα που αναπαράγονται και εμπλέκουν απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων επισημαίνονται τα εξής:

Πρώτον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέταξε στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης μεταξύ πολλών έργων του Δήμου Βόλου και την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Αναπαύσεως και Μαιάνδρου, ύψους 311.000 ευρώ, αρκετούς μήνες πριν.

Δεύτερον, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι ένα αυτοτελές και ανεξάρτητο νομικό όργανο το οποίο απαρτίζεται από πενταμελές Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ένας εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, ένας εκπρόσωπος του ΣΑΔΑΣ (κεντρικός φορέας Αρχιτεκτονικής) και ένας εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου.

Στις αποφάσεις που λαμβάνονται ουδεμία εμπλοκή έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά ούτε και οι λοιποί φορείς παρά μόνο οι συμμετάσχοντες επιστήμονες στο εν λόγω όργανο.

Σημειωτέον και παρενθετικά αναφέρουμε ότι, η γνωμοδότηση (την οποία σας επισυνάπτουμε) για τον κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση των οδών Αναπαύσεως – Μαιάνδρου – Μερκούρη – Καζανάκι στη Ν. Ιωνία είναι αρνητική σε ό,τι αφορά στα 4 μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ενώ παράλληλα η εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου δεν πήρε θετική θέση, αλλά ζήτησε την αναβολή προκειμένου να προσκομιστούν συμπληρωματικά έγγραφα.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ως πολιτικό όργανο διατυπώνει όπως είναι αυτονόητο την επιθυμία της, να εκτελεστεί ένα έργο, που η ίδια ενέταξε, μετά από πρόταση του Δήμου Βόλου, εφόσον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις.

Εν κατακλείδι, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και την τεχνοκρατική τους θέση διαφοροποιούμε την πολιτική μας θέση από την εν λόγω γνωμοδότηση και δηλώνουμε ως πολιτικό όργανο ότι, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προδιαγραφές, τασσόμεθα υπέρ του έργου. Τη διευκρίνιση αυτή τη θεωρούμε επιβεβλημένη, διότι η διασπορά διχόνοιας και η εσκεμμένη σύγχυση, ως προς τη σχετική γνωμοδότηση, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν εκεί που δε χωρούν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει έργα που αναβαθμίζουν τον τόπο, όπως και έμπρακτα το έχει αποδείξει».

Σόνια Χαρανά: Κάποιοι χάνουν το δάσος…

Στην ανακοίνωσή της για το θέμα η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βόλου Σόνια Χαρανά αναφέρει:

«Και ενώ ένα έργο μείζονος σημασίας για την περιοχή μας φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας γνωμοδοτεί κατά πλειοψηφία αρνητικά διότι το κοιμητήριο της Ταξιαρχών έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

Ως απλός πολίτης λοιπόν, χωρίς γνώσεις αρχιτεκτονικής, αναρωτιέμαι πού θα μπορούσε να επηρεάσει και να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του διατηρητέου μνημείου (κοιμητηρίου) ένας κυκλικός κόμβος;

Μήπως η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των οδών Μελίνας Μερκούρη, Αναπαύσεως, Καζανάκι και Μαιάνδρου που ταλαιπωρεί τους πολίτες επί σειρά ετών θα επηρεάσει αρνητικά το διατηρητέο μνημείο;

Ο κυκλικός κόμβος αποφάνθηκαν οι αρχιτέκτονες πως θα διακόπτει τον άξονα βασικής πρόσβασης από την πόλη στον χώρο του κοιμητηρίου και στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και αναρωτιέμαι αναφερόμαστε στην οδό Αναπαύσεως ή στη λεωφόρο Broadway της Νέας Υόρκης;

Αλίμονο επίσης αν ένας κυκλικός κόμβος αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα σε εμάς τους πιστούς για να προσέλθουμε στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να γκρεμιστεί η Παναγία της Τήνου και να χτιστεί από την αρχή προκειμένου να γίνει εύκολα προσβάσιμη.

Κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορική σημασία του κοιμητηρίου της Ταξιαρχών και με ανυπομονησία περιμένουμε την αξιοποίηση του χώρου ως ιστορικό μουσείο, έτσι ώστε μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου να αναδειχθεί, η ευρύτερη περιοχή να αναπτυχθεί και το κοιμητήριο να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης, γιατί αυτή είναι η κατάσταση σήμερα!

Τέλος, αναφορικά με την επισήμανση της επιτροπής αρχιτεκτόνων για την κοπή δέντρων, αρχίζω να αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι χάνουν το δάσος!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου