ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι καθαρίστριες του Π.Θ.

συνεχίζουν-τις-απεργιακές-κινητοποι-256668

Tο Σωματείο Καθαριστριών/στων Μαγνησίας συνεχίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για την ανανέωση συμβάσεων των 31 καθαριστριών/ων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως είναι γνωστό, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις των 31 καθαριστριών/ων του Π.Θ., μετά τη λήξη τους στο τέλος του Δεκέμβρη, και προκηρύσσει διαγωνισμό για την απασχόληση εργολάβου στην καθαριότητα.

Οι καθαρίστριες είχαν επανειλημμένες συναντήσεις με τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, και όπως επεσήμαναν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, «ο Πρύτανης και η Σύγκλητος υλοποιώντας την αντεργατική πολιτική συνεχίζουν στην εφαρμογή της απόφασής τους για τις απολύσεις».

Επιπλέον, τόνισαν ότι «Η πρόταση της πρυτανικής αρχής και της Συγκλήτου για «προσωρινή» εργολαβία ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, που είναι χρονοβόρες, όχι μόνο δε διασφαλίζει τη συνέχεια της απασχόλησης για τους καθαριστές/καθαρίστριες του Πανεπιστημίου, αλλά ανοίγει το δρόμο στη «μονιμοποίηση» των εργολάβων, οδηγώντας στην ανεργία τους 31 εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε ηλικία, που, στις σημερινές συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να βρουν δουλειά».

Χαρακτηριστικά εκπρόσωποι των καθαριστριών υποστήριζαν πως «Η παράδοση σε εργολάβο της καθαριότητας θα έχει αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής χιλιάδων φοιτητών και εργαζόμενων. Με βάση την εργολαβία, προβλέπονται λιγότεροι εργαζόμενοι, που θα δουλεύουν 4ωρο, σε συνθήκες απόλυτης εκμετάλλευσης, αφού κατ’ αντιστοιχία, η έκταση των χώρων που τους αναλογεί να καθαρίζουν διπλασιάζεται. Το μόνο που διασφαλίζεται είναι το εργολαβικό κέρδος».

Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι αν προσληφθεί προσωπικό μέσω εργολαβίας, για την κάλυψη των 31 θέσεων προσωπικού καθαριότητας, απαιτούνται 616.000 € για ένα έτος, την ίδια στιγμή που με την ανανέωση της σύμβασης του ίδιου προσωπικού μέσω Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΠ) το κόστος είναι 400.000 €.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν: «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας και τις κινητοποιήσεις μας. Το «χριστουγεννιάτικο δώρο» που μας επιφύλαξαν η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Ιδρύματος τους το γυρίζουμε πίσω! Η παράδοση της καθαριότητας σε εργολάβο, η ένταση της εκμετάλλευσης όλων των εργαζομένων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων είναι στα πλαίσια της στρατηγικής για την παραπέρα επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων. Οι εργολαβίες, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου όπως και οι ολιγόμηνες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, είναι πόρτα για δουλειά για «λίγο» και μετά επιστροφή και πάλι στην ανεργία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου