ΤΟΠΙΚΑ

Κινητοποιήσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

κινητοποιήσεις-για-το-βοήθεια-στο-σπ-25646

Εξήντα πέντε άτομα απ΄ όλη τη Μαγνησία πολλά από τα οποία απασχολούνται για περισσότερα από δέκα χρόνια στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας θα δουν από τις 31 Μαρτίου την πόρτα της… εξόδου, καθώς λήγει το πρόγραμμα, αφού αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας η μη συνέχισή του, μολονότι συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά 3.500 άτομα σε όλη την Ελλάδα θα χάσουν τη δουλειά τους, μολονότι απασχολούνται σε μία από τις πιο επιτυχημένες κοινωνικές δομές που υλοποιούν οι Δήμοι όλης της χώρας με ωφελούμενους ηλικιωμένους, Άτομα με Αναπηρία και μοναχικά άτομα.

Χθες σαράντα άτομα που απασχολούνται στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, από τις 12 ως τις 3 μετά το μεσημέρι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο του Βόλου και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Ιάσονος – Ιωλκού – Δημητριάδος), προκειμένου να κοινοποιήσουν στην κοινή γνώμη του Βόλου τα αιτήματά τους και ταυτόχρονα να διαδηλώσουν τη θέλησή τους για αλλαγή της θέσης του Υπουργείου Εργασίας, που εμφανίζεται άκαμπτο στη συνέχιση του προγράμματος, που υλοποιείται με επιτυχία από τους περισσότερους Δήμους της χώρας από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90.

Την ώρα που οι συνάδελφοί της φώναζαν ρυθμικά συνθήματα, όπως: «Το Βοήθεια στο Σπίτι είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», «τόσα χρόνια είμαστε κοντά, στην Τρίτη Ηλικία και στα γηρατειά», «Βοήθεια στο Σπίτι, θεσμός για τον πολίτη», «νόμιμη και σταθερή δουλειά ζητούν οι εργαζόμενοι και όχι ζητιανιά» η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Θάλεια Ναρλή κατήγγειλε ότι το υπουργείο Εργασίας μεθοδεύει την υλοποίηση του προγράμματος από ιδιώτες και από συνεργατικές επιχειρήσεις, σπεύδοντας παράλληλα να διευκρινίσει ότι από τα 49 άτομα που απασχολούνται στο Δήμο Βόλου τα 41 βλέπουν την πόρτα της… εξόδου, μολονότι, όπως είπε, τα συγκεκριμένα άτομα προσλαμβάνονταν κάθε χρόνο με συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται πως εκτός από τα 41 άτομα που χάνουν τη δουλειά τους, υπάρχουν άλλα έξι στο Δήμο Αλμυρού, έξι στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, τρία στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, τρία στο Δήμο Μουρεσίου, τρία στο Δήμο Σκοπέλου και δύο στο Δήμο Σκιάθου, που υλοποιούν τα αντίστοιχα προγράμματα.

Την ίδια ώρα η κ. Ναρλή σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Κατ΄ Οίκον Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι σχεδόν απαγορευτικό, αφού για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα οι επωφελούμενοι θα πρέπει να είναι ηλικίας 78 ετών, θα πρέπει να έχει αναπηρία τουλάχιστον 67%, όταν το πρόγραμμα στους ΟΤΑ προβλέπει ότι επωφελούμενοι μπορούν να είναι όσοι έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, είναι Άτομα με Αναπηρία και μοναχικά άτομα. Σημειωτέον πως το πρόγραμμα παρέχει στους επωφελούμενους κοινωνική, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, παραπεμπτικά για προνοιακά επιδόματα, οικογενειακή φροντίδα, αγορά τροφίμων, καθαριότητα, πληρωμή λογαριασμών, μεταφορά για εξετάσεις στο Νοσοκομείο κ.α.

Συνάντηση με το ΔήμαρχοΒόλου

Εξάλλου με το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη συναντήθηκε xθες αντιπροσωπεία εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αμέσως μετά τη λήξη της πορείας που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση διακοπής του προγράμματος μετά τις 31 Μαρτίου.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον κ. Σκοτινιώτη για την κινητοποίηση του Συλλόγου ενόψει της σημερινής πανελλαδικής απεργίας και ζήτησαν τη στήριξη και συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής Βόλου στα αιτήματά τους.

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου και η ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ο κ. Σκοτινιώτης, έχουν αναδείξει ως κορυφαίο αίτημα τη συνέχιση του προγράμματος και ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να αναθεωρήσει την απόφασή της. Διευκρίνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανανέωση των συμβάσεων.

Aνακοινώσεις συμπαράστασης

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις εργαζομένων, σήμερα και αύριο, στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ κ.λ.π. εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, καθώς και το ΠΑΜΕ/ΟΤΑ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου