ΤΟΠΙΚΑ

«Γονατίζει» το Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου

γονατίζει-το-τμήμα-επειγόντων-του-ν-256409

Με τέσσερις γιατρούς στη μάχη για τα έκτακτα περιστατικά – 3.500 εισαγωγές ασθενών σε ένα πεντάμηνο

Μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι η κατάσταση, που επικρατεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου. Αν σκεφτεί κανείς ότι τέσσερις γιατροί όλοι και όλοι και ελάχιστες νοσηλεύτριες δίνουν τη μάχη καθημερινά επί 24ωρου βάσεως για να αντιμετωπίσουν όλα τα έκτακτα περιστατικά, γίνεται αντιληπτό πως το ότι αντεπεξέρχονται μπορεί να θεωρηθεί και άθλος.

Το Τμήμα Επειγόντων από τον περασμένο Ιούλιο μετατράπηκε σε αυτόνομο τμήμα. Στα «χαρτιά» θα μπορούσε να πει κανείς, αφού ο αρχικός σχεδιασμός απέχει πολύ από το τι τελικά ισχύει σήμερα στην καθημερινή του λειτουργία.

Οι θέσεις των γιατρών, που είχαν προκηρυχθεί για να στελεχώσουν το τμήμα, ήταν 10. Δεν υπήρξε όμως το ανάλογο ενδιαφέρον και έτσι το «ταξίδι» ξεκίνησε με τέσσερις γιατρούς. Τον γενικό γιατρό Ηλία Καραμέτο διευθυντή του τμήματος και τρεις νέους γιατρούς, καρδιολόγο, χειρουργό και ορθοπεδικό.

Από τον Ιούλιο έως τέλος Νοέμβρη έχουν εξετασθεί 30.000 περιστατικά εκτός των παιδιατρικών τα οποία αντιμετωπίζονται απευθείας στην Κλινική. Εχουν επίσης γίνει 3.500 εισαγωγές ασθενών για νοσηλεία, όλα περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ως επείγοντα.

Εξουθενωτικά ωράρια

«Το ΤΕΠ με τέσσερις γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοτελές, γιατί δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες και τις βάρδιες. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2012 θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα, στο οποίο προβλέπονται οι ειδικότητες των αντίστοιχων κλινικών, που λειτουργούν σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα. Οταν όμως οι αντίστοιχες κλινικές είναι αποδεκατισμένες από ειδικούς γιατρούς και οι ειδικευμένοι γιατροί που αποτελούν σημαντικό δυναμικό για τα ΤΕΠ είναι ελάχιστοι, διότι επιλέγουν να εργαστούν στο εξωτερικό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Ο νόμος προβλέπει εφημερίες 8ωρου. Εμείς κάνουμε 24ωρες εφημερίες και αυτό είναι εξουθενωτικό», υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος, ο οποίος μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στην Α’ Παθολογική και αφού μετεκπαιδεύτηκε στην επείγουσα ιατρική, έχει πλέον το τιμόνι.

«Οπωσδήποτε είναι αναγκαίοι οι υπόλοιποι έξι γιατροί τουλάχιστον, ώστε σε συνδυασμό με μετακινήσεις γιατρών, που μπορούν να γίνουν από άλλες δομές, να μπορεί το τμήμα να λειτουργήσει πράγματι αυτόνομα και κυρίως απρόσκοπτα», προσθέτει ο ίδιος.

Να σημειωθεί πως οι ελλείψεις δεν περιορίζονται μόνο στους γιατρούς. Οπως προαναφέρθηκε πολλά κενά υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι νοσοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις βάρδιες, πόσο μάλλον να στελεχωθούν αποτελεσματικά το τμήμα βραχείας νοσηλείας και το τμήμα διαλογής των ασθενών, δύο δομές οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

«Πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των περιστατικών που έρχονται στο Νοσοκομείο. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να έρχονται τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά και όχι να ασχολείται το ΤΕΠ με περιστατικά που θα αντιμετωπίζονταν, αν υπήρχε ο κατάλληλος υποστηρικτικός μηχανισμός στην πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας», παρατηρεί επίσης ο κ. Καραμέτος.

Επιβάλλεται ενίσχυση της προστασίας

Ο διευθυντής του ΤΕΠ αναφέρεται και στα προβλήματα που πυκνά συχνά προκαλούνται σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών, εναντίον των οποίων ξεσπούν συνοδοί, αλλά και ασθενείς ειδικών κατηγοριών (π.χ. τοξικομανείς). Οπως μάλιστα αποκαλύπτει βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη από το προσωπικό στην οποία θα καταγράφονται συμβάντα που έχουν σημειωθεί, καθώς επίσης και προτάσεις για το πώς μπορεί να απαλειφθούν τα κρούσματα βίας.

«Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους και πρέπει αφενός να διαβεβαιώσω τους χρήστες των υπηρεσιών του ΤΕΠ ότι όλο το προσωπικό προσπαθεί για τη βέλτιστη φροντίδα των ασθενών, αφετέρου να επισημάνω πως δεν υπάρχει χώρος για άλλες συμπεριφορές. Χρειάζεται περισσότερη φύλαξη ώστε να ρυθμίζεται η ροή των ασθενών και όχι για την καταστολή της επιθετικής συμπεριφοράς μερικών. Θεωρώ καθήκον και προσωπικό μου στοίχημα το Τμήμα να φτάσει στο επίπεδο που πρέπει, να καταστεί πανελλαδικά πρότυπο λειτουργίας και να προσφέρει το σημαντικό έργο για το οποίο συστάθηκε. Μέλημά μας πάνω απ’ όλα να σώζουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου