ΤΟΠΙΚΑ

Φερέλπιδες νέοι αστρονόμοι

φερέλπιδες-νέοι-αστρονόμοι-25607

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν δύο Βολιώτες μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στον 18ο πανελλήνιο διαγωνισμό αστρονομίας για «κοφτερά μυαλά», που διοργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε πολυάριθμες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα

Ο λόγος για τον Θανάση Χατζηκοτέλη, μαθητή του 2ου Γυμνασίου Βόλου και τον Γιώργο Μεταφετζή, μαθητή του 5ου Γυμνασίου Βόλου, αντίστοιχα, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους επιτυχόντες των δύο πρώτων φάσεων του παραπάνω διαγωνισμού, στην κατηγορία του Γυμνασίου.

Οι υπόλοιποι επιτυχόντες του διαγωνισμού προέρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδος, όπως από τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Αμαλιάδα, την Πρέβεζα, τη Μυτιλήνη, τη Δράμα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα κ.λπ. Οι δύο μαθητές, οι οποίοι μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έχουν άριστες ενδοσχολικές επιδόσεις και δηλώνουν αμφότεροι λάτρεις της αστρονομίας και των μαθηματικών.

Ο Θανάσης Χατζηκοτέλης, ηλικίας 14,5 ετών, συμμετέχει για δεύτερη φορά στον ίδιο διαγωνισμό, ενώ οι περγαμηνές που κοσμούν το δωμάτιό του, υποδηλώνουν το έντονο ενδιαφέρον του για την επιστήμη της αστρολογίας αλλά και την ευρύτερη δράση που αναπτύσσει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος «με χαροποίησε η επιτυχία μου στον διαγωνισμό, διότι με βοηθάει να προχωρήσω παρακάτω». Είναι άριστος μαθητής, με μέσο όρο βαθμολογίας 19,5 και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το όνειρό μου από μικρός είναι να σπουδάσω μαθηματικά, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον μου, προσθέτει, εστιάζεται περισσότερο στην αστρονομία».

Ο 14χρονος Γιώργος Μεταφετζής είχε συμμετάσχει, αντίστοιχα, και πέρυσι στον διαγωνισμό, είναι μέλος της Σχολής Αστρονομίας όπου παρακολουθεί το τρίτο έτος μαθημάτων και «όταν έχω την δυνατότητα, συμμετέχω σε δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας» ομολογεί.

Είναι επίσης άριστος μαθητής, με βαθμό 19 και στοχεύει να σπουδάσει αστροφυσική. «Παρότι δεν έχω καταλήξει ακόμη ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσω στις σπουδές μου, με ενδιαφέρει η αστρονομία γενικότερα, γιατί εξερευνούμε το σύμπαν, από όπου προήλθαμε» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Η επιτυχία του στον διαγωνισμό τον εξέπληξε ευχάριστα και αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο περαιτέρω δράσης και εξέλιξης στο πεδίο κατάκτησης της γνώσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση «Εύδοξος» διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο μέσω του διαδικτύου και συμμετείχαν 105 μαθητές Λυκείου και 96 μαθητές Γυμνασίου με διαφορετικά θέματα. Η δεύτερη φάση «Αρίσταρχος» διεξήχθη σε όλα τα Λύκεια της χώρας, την 26η Ιανουαρίου και συμμετείχαν συνολικά 91 μαθητές του Λυκείου και 93 μαθητές του Γυμνασίου.

Οι επιτυχόντες μαθητές θα συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού «Ίππαρχος» που θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 5 μ.μ, με την κύρια ευθύνη πλέον της Εταιρείας.

Η συγκεκριμένη φάση θα αναδείξει τους δύο πρώτους (μαθητή – μαθήτρια) του Λυκείου, που θα μεταβούν το καλοκαίρι στη NASA για αστροναυτική εκπαίδευση.

Επίσης θα αναδείξει τους 20 περίπου πρώτους του Λυκείου, που θα διαγωνισθούν στην 4η φάση «Πτολεμαίος» για να συγκροτήσουν την 10μελή ομάδα Ελλήνων μαθητών, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Διαστήματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο από 26 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου