ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας

εκπαιδευτικές-επισκέψεις-στο-βυζαντ-255581

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας. Πιο συγκεκριμένα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα:

α) Μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου επισκέφθηκαν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ’’.
Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13 ο αιώνα έως τον 20 ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην σπουδαιότητα του άρτου και του σιταριού, στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας αλλά και στις ευαγγελικές διηγήσεις και στη διδασκαλία του Κυρίου μας.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών του 18ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου ζύμωσαν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα χριστόψωμα, τα κέντησαν και τα έψησαν στον παραδοσιακό φούρνο στην πλατεία της Μακρινίτσας.

β) Μαθητές Ε’ & ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μηλεών – Καλών Νερών επισκέφθηκαν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ε.έ. το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ… ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ’’. Γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μακρινίτσας από τον 13 ο αιώνα έως τον 20 ο αιώνα, θαύμασαν τη μεγάλη συλλογή των εκκλησιαστικών κειμηλίων του Μουσείου και συμμετείχαν στο άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη, την τεχνική και τα νοήματα της βυζαντινής εικόνας. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μηλεών – Καλών Νερών δημιούργησαν την δική τους βυζαντινή εικόνα.

γ) Την ίδια επίσκεψη και στο ίδιο πρόγραμμα, συμμετείχαν και οι μαθητές Γ’ & Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μηλεών – Καλών Νερών, την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου ε.έ..

δ) Τέλος, ιδιαίτερη επίσκεψη πραγματοποίησαν και πάλι, μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου & μαθητές ERASMUS από Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ε.έ., ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και συμμετείχαν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα ‘’ΑΡΤΟΣ Ο ΕΠΙΟΥΣΙΟΣ’’ & ’’Από τη Μακρινίτσα…στους Αγίους Τόπους’’. Συμμετείχαν κι αυτοί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην σπουδαιότητα του άρτου και του σιταριού, στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας αλλά και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στο ταξίδι των Προσκυνητών προς τους Αγίους τόπους. Τα παιδιά θαύμασαν τα τρία μεγάλων διαστάσεων Προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων στη συλλογή του μουσείου και παρατήρησαν τις σκηνές που απεικονίζουν την τοπογραφία των ιερών προσκυνημάτων που σχετίζονται με τη ζωή του Χριστού. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος η ομάδα των μαθητών μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων μεταμορφώθηκαν σε “προσκυνητές” και με τη βοήθεια ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού ξεκίνησαν από τη Μακρινίτσα με προορισμό τα Ιεροσόλυμα και ζύμωσαν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα χριστόψωμα, τα κέντησαν και τα έψησαν στον παραδοσιακό φούρνο στην πλατεία της Μακρινίτσας.

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας απευθύνει πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα της περιοχής μας να
επισκεφθούν την όμορφη και γραφική Μακρινίτσα, να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να συμμετάσχουν σε ένα από τα 5 εκπαιδευτικά προγράμματά του. Υπενθυμίζουμε ότι το χειμερινό ωράριο λειτουργίας του μουσείου είναι: Από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη 10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 10.00 π.μ. – 6.00μ.μ

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη των εκπαιδευτικών επισκέψεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κ. Γκαραγκούνη Καλλιόπη καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.

Στοιχεία επικοινωνίας 2428090016, 6978668632

E-mail: [email protected] ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του

Μουσείου http://makrinitsamuseum.gr/index.php/el/

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου