ΤΟΠΙΚΑ

Με άταφους τους μαχητές του ‘40 δεν μπορεί η Αλβανία να ενταχθεί στην Ε.Ε

με-άταφους-τους-μαχητές-του-40-δεν-μπορ-253747

Τόνισε σε εκδήλωση ο Γ. Σούρλας

Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, για τους 423 Μεσσήνιους που έπεσαν κατά το Επος του 1940 στη Βόρειο Ηπειρο, ο Γ. Σούρλας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ακόμη μια επέτειος με πανηγυρισμούς για το Επος 1940 – 41 και οι 7.976 πεσόντες – ήρωες παραμένουν άταφοι σε ομαδικούς τάφους στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου επί 75 χρόνια.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υπομονής, αντοχής και ανοχής από τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων.

Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να απαιτήσει από την Αλβανία, να τηρήσει τη συμφωνία που κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια προ πενταετίας. Να απαιτήσει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υπαγορεύουν οι Διεθνείς Συνθήκες.

Να καταστήσει σαφές, ότι δεν μπορεί να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαιώνιση αυτής της εκκρεμότητας.

Αν είχε τεθεί το ζήτημα των άταφων πεσόντων ως προαπαιτούμενο για να ψηφίσει η Ελλάδα την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν, μάλιστα, είχε την Προεδρία το 2014, δεν θα υπήρχε αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα».

Αλλά και η αλβανική πλευρά, τόνισε ο Γ. Σούρλας, πρέπει να μάθει να σέβεται τα συμφωνηθέντα και να αντιληφθεί ότι δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο υπάρχουν άταφοι, ομαδικοί τάφοι μαχητών που έπεσαν για την ελευθερία και τα πανανθρώπινα ιδανικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου