ΤΟΠΙΚΑ

Επιμένει η υποδηλωμένη εργασία στη Μαγνησία

επιμένει-η-υποδηλωμένη-εργασία-στη-μα-253020

Ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα στη Μαγνησία το 2019 – Παγιωμένη και η καθυστέρηση εξόφλησης των μηνιαίων αποδοχών

Το σαφάρι για τον εντοπισμό υποδηλωμένων εργαζόμενων που έχουν ξεκινήσει οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία «καλά κρατεί». Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχουν επιβληθεί μέχρι τον Νοέμβριο πρόστιμα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ, σε επιχειρήσεις που είχαν δηλώσει τους εργαζόμενους τους ότι δούλευαν λιγότερες ώρες από ό,τι στην πραγματικότητα αφενός και αφετέρου δεν ήταν ασφαλισμένοι. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τοπικά και όπως τονίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες θα συνεχιστεί με μεγάλη ένταση από τη νέα χρονιά.

Συνολικά το ποσοστό της υποδηλωμένης απασχόλησης στη Μαγνησία αγγίζει το 10,3%, ενώ το 50% των εργαζομένων που εντοπίζονται είναι κυρίως καταχωρημένοι ως απασχολούμενοι με 4 ώρες την ημέρα, δηλαδή με μερική απασχόληση. Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα η εισπραξιμότητα είναι σχετικά ικανοποιητική, καθώς τα ποσά που βεβαιώνονται μεταφέρονται στη φορολογική δήλωση και εισπράττονται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές του τοπικού ΣΕΠΕ, η τάση που καταγράφεται στην αγορά εργασίας είναι ο μετασχηματισμός της αδήλωτης εργασίας σε μερικώς δηλωμένη. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρηματίες δεν κινδυνεύουν με την επιβολή του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, υποκρύπτοντας όμως σε πολλές περιπτώσεις τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων.

Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση αρχικά είναι 500 ευρώ και το τελικό ποσό διαμορφώνεται με ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που θα εντοπιστούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι επιθεωρητές παρακολουθούν μέσω της υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων φαινόμενα όπως η συστηματική χρήση μερικής απασχόλησης σε αναντιστοιχία με την εικόνα και το εύρος της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές και μπαίνουν σε προτεραιότητα για έλεγχο.

Από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί το 11μηνο στη Μαγνησία οι μορφές παραβατικότητας που εντοπίστηκαν είναι μη δηλωμένη υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση, μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση σε όλες τις μορφές που αυτή εμφανίζεται και εργασία σε ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό).

Αναφορές για απλήρωτη εργασία

Εξάλλου «παγιώθηκε» σε σημαντικό βαθμό η απλήρωτη εργασία, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους υποβάλλουν κάθε μήνα αναφορές στο ΣΕΠΕ για καθυστέρηση στην εξόφληση των μηνιαίων αποδοχών τους.

Τα συνδικαλιστικά σωματεία κάνουν λόγο για «σύστημα» που έχει καθιερωθεί από εργοδότες, που έχουν «μέσα» το προσωπικό μέχρι και τρείς μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τον φόβο του καθενός που έχει ανάγκη τη δουλειά, έχει την ελπίδα ότι αργά ή γρήγορα θα πληρωθεί και από φόβο δουλεύει με έναντι. Ο κύκλος σε μια πόλη σαν τον Βόλο είναι μικρός και δεν θα προχωρήσουν εύκολα σε καταγγελία εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται στην ώρα τους», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, προτρέποντας τους εργαζόμενους να προβαίνουν να αναφέρουν το πρόβλημά τους στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ΕΚΒ ο ένας στους δέκα θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία το μόνο που μπορεί να γίνει ενώπιόν της είναι να έρθουν σε συμφωνία εργοδότης και εργαζόμενος. Αν αυτή η συμφωνία μπορεί να αθετηθεί και έτσι ο εργαζόμενος που θέλει να δικαιωθεί πρέπει να καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν γιατί το κόστος είναι μεγάλο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου