ΤΟΠΙΚΑ

Βολιωτάκια σε διαστημικές αποστολές

βολιωτάκια-σε-διαστημικές-αποστολές-250354

Ο Βόλος ανάμεσα στις έξι πόλεις της χώρας, που θα φιλοξενήσει μεγάλο διαγωνισμό της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών

Σε διαστημικές αποστολές… Βολιώτες μαθητές, που στα τέλη Ιανουαρίου θα κληθούν να σχεδιάσουν το δικό τους διαστημικό όχημα, το οποίο θα ταξιδέψει σε ειδική κάψουλα με πύραυλο μέχρι τη στρατόσφαιρα, όπου θα παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα πριν επιστρέψει στη Γη, με στόχο να φέρει σε πέρας συγκεκριμένη διαστημική αποστολή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τον διαγωνισμό της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, που μεταφέρει τον μοναδικό κόσμο του διαστήματος στη σχολική τάξη και ο οποίος διοργανώνεται σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Στον Βόλο ο διαγωνισμός θα γίνει το διήμερο 25 και 26 Ιανουαρίου, στο κτίριο «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την ευθύνη του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου φυσικών Θεσσαλίας Σεραφείμ Σπανού και του υποψηφίου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των υπευθύνων της ομάδας TALOS Γιώργου Πρώια. Μάλιστα το συγκεκριμένο διήμερο τους μαθητές θα συμβουλεύουν και θα καθοδηγούν διακεκριμένοι επιστήμονες, που αναμένεται να έρθουν στην πόλη για τον σκοπό αυτό.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ακόμη η Τρίπολη, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, τα Τρίκαλα και η Αθήνα. Σημειώνεται ότι η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ και της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Space EU.

Οι μαθητές, ηλικίας Γυμνασίου και Λυκείου, κληθούν να υποβάλουν προτάσεις και σχέδια για το πειραματικό όχημα, που θα ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα και θα κληθεί να φέρει σε πέρας συγκεκριμένη αποστολή. Η πειραματική διάταξη, όπως λέγεται, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές και να υποστηρίζει την πραγματοποίηση καινοτόμου πειράματος, που θα βοηθήσει στην εκτέλεση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Η πειραματική διάταξη, που θα επιλεγεί σε εθνικό επίπεδο, θα τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις σε πύραυλο της Blueorigin. Ο πύραυλος Newshepard θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γη. Η ομάδα μαθητών, που θα παρουσιάσει την καλύτερη ιδέα για το τι πείραμα μπορεί να γίνει στο εσωτερικό της κάψουλας, ενώ αυτή θα βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, θα έχει την ευκαιρία να την κατασκευάσει με την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών. Επιπλέον η προσπάθεια της ομάδας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2.000 ευρώ για την κατασκευή και τη λειτουργία της πειραματικής διάταξης.

Πρόκειται για μοναδική διαθεματική δράση, που βασίζεται στη μεταφορά της γνώσης και της ερευνητικής πρακτικής από τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ προωθείται η καλλιέργεια νοοτροπίας μετασχηματισμού της γνώσης σε καινοτομία μέσα από την υποστήριξη ερευνητικών δράσεων σε σχολεία. Απώτερος σκοπός της είναι η ενημέρωση και η εξοικείωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας με σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατασκευών και την παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενου ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχόμενου στην επιστήμη και την τεχνολογία, τη μηχανική, τον μηχανολογικό σχεδιασμό και τα μαθηματικά.

Σημειώνεται ότι από τον τοπικό διαγωνισμό, που θα γίνει στον Βόλο στις 25 – 26 Ιανουαρίου, θα αναδειχθεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την περιοχή στον τελικό, που θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αθήνα. Εκεί θα αναδειχθεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα. Η εκτόξευση του πυραύλου έχει προγραμματιστεί έναν μήνα μετά, τον ερχόμενο Απρίλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου