ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Τσιμπούν» τα εισιτήρια για Β. Σποράδες

τσιμπούν-τα-εισιτήρια-για-β-σποράδε-249137

Ενα ευρώ πάνω κατ’ επιβάτη, έως πέντε ευρώ αύξηση για αυτοκίνητα και δέκα ευρώ για φορτηγά

Ακριβότερα θα πληρώνουν από τις επόμενες ημέρες τα ακτοπλοϊκά ναύλα οι επιβάτες που μετακινούνται από Βόλο προς Βόρειες Σποράδες και αντίστροφα. Ο νέος χρόνος φέρνει αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων για επιβάτες και οχήματα. Τις αυξήσεις προκαλεί η επιβάρυνση, που φέρνει στις ακτοπλοϊκές εταιρείες το κόστος του νέου ναυτιλιακού καυσίμου, που χρησιμοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2020 κατ’ εφαρμογή του σχετικού κανονισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Το νέο ναυτιλιακό καύσιμο περιέχει μειωμένη περιεκτικότητα σε θείο και στόχος του νέου κανονισμού που επιβάλλει τη χρήση του είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κατ’ επέκταση η προστασία της υγείας.

Διοικήσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών ωστόσο μιλούν για επιβάρυνση της τάξης του 25%, μέρος της οποίας, περίπου 7% έως 10%, αναμένεται να μετακυλήσει και στον επιβάτη. Μάλιστα παρ’ ότι τη χειμερινή περίοδο η κίνηση είναι μειωμένη, οι αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων θα εφαρμοστούν άμεσα και συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά από τη χρήση του νέου καυσίμου.

Σύμφωνα με τον ναυτικό πράκτορα του Βόλου Γεράσιμο Κατσούρη, οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων αναμένεται να ισχύσουν από τις 9 Ιανουαρίου και θα αφορούν τόσο στους επιβάτες, όσο και στα οχήματα και φορτηγά που μετακινούνται από το λιμάνι της πόλης προς τις Βόρειες Σποράδες.

Η αύξηση θα είναι της τάξης του ενός ευρώ στα εισιτήρια των επιβατών, περίπου 5 ευρώ στα αυτοκίνητα και δέκα ευρώ στα φορτηγά.

Για παράδειγμα αν κάποιος επιβάτης θελήσει να ταξιδέψει με το Express Skiathos από τον Βόλο προς τη Σκιάθο θα πληρώσει 26 ευρώ από 25 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Αντίστοιχα για Σκόπελο και Αλόννησο θα πληρώσει 31,5 ευρώ από 30 ευρώ που πληρώνει σήμερα.

Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Από τα 79 ευρώ η τιμή θα ανέβει στα 84 ευρώ προς Σκιάθο και από τα 85 ευρώ στα 89,5 ευρώ προς Σκόπελο και Αλόννησο.

Στα φορτηγά η αύξηση θα είναι της τάξης των 10 ευρώ συνολικά, γεγονός που θα καταστήσει τη μεταφορά προϊόντων ακόμη πιο ακριβή υπόθεση για τη νησιωτική Μαγνησία.

«Οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλες και ένας επιβάτης μπορεί να επωφεληθεί των προγραμμάτων εκπτώσεων που τρέχουν είτε μέσω προσφορών από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, είτε μέσω της ίδιας της ακτοπλοϊκής εταιρείας προμηθευόμενος μία κάρτα bonus miles. Με αυτή την κάρτα υπάρχει μόνιμη έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά για τα ΙΧ και έως 50% για συγκεκριμένες ημέρες μετακινήσεων κατ’ επιβάτη», αναφέρει ο κ. Κατσούρης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου