ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβότερη η έξοδος στη σύνταξη για υπαλλήλους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ

ακριβότερη-η-έξοδος-στη-σύνταξη-για-υπ-248935

Με «καπέλο» 20% η εξαγορά των πλασματικών χρόνων, ελέω Κατρούγκαλου

Ποδαρικό με ψυχρολουσία για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ), που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης, έκανε το 2020. Θα κληθούν να πληρώσουν με «καπέλο» 20% πιο ακριβά την εξαγορά έως και 12 πλασματικών ετών, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, για να κατοχυρώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Οσοι επιθυμούσαν να μην υποστούν την επιβάρυνση και να γλιτώσουν από 400 έως 1.200 ευρώ έπρεπε να υποβάλουν τη σχετική αίτηση προτού εκπνεύσει το 2019. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ Βόλου, εκείνοι που κατέθεσαν αίτηση μέχρι τέλος του χρόνου δεν ήταν πολλοί, γεγονός που σημαίνει πως όσοι πλέον ενδιαφέρονται να κάνουν την εξαγορά, θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η αύξηση στο κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έρχεται ως συνέπεια της εφαρμογής των μεταβατικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387 του 2016 ).

«Αυτό σημαίνει ότι με το νέο έτος η απαιτούμενη δαπάνη για πλασματικό χρόνο ασφάλισης θα είναι προσαυξημένη κατά 3,34 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 19,97% σε σχέση με όσα ίσχυαν έως το τέλος του 2019», όπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

Αν η αίτηση του ενδιαφερόμενου είχε κατατεθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, όποια στιγμή και αν κληθεί στη συνέχεια να πληρώσει τα πλασματικά χρόνια που επιθυμεί να εξαγοράσει θα καταβάλει το ποσό που ισχύει με τα δεδομένα πριν την αλλαγή του χρόνου.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 1.400 ευρώ μεικτά, εφόσον υπέβαλε αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 θα καταβάλει, όταν κληθεί να πληρώσει την εξαγορά, περίπου 233,34 ευρώ τον μήνα. Εάν η αίτηση υποβληθεί από τώρα, τότε το κόστος θα διαμορφωθεί στα 280 ευρώ τον μήνα. Επίσης εκπαιδευτικός, για παράδειγμα, ο οποίος θέλει να συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης εξαγοράζοντας τη στρατιωτική θητεία του, με μηνιαίες αποδοχές 1.920 ευρώ μεικτά, θα πρέπει να καταβάλει περίπου 230 ευρώ τον μήνα εάν υπέβαλε την αίτηση έως τα τέλη του περασμένου έτους. Εάν την καταθέσει το 2020, τότε το κόστος θα είναι αυξημένο στα 384 ευρώ τον μήνα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου