ΤΟΠΙΚΑ

«Ή όλοι μαζί στο δρόμο ή… χανόμαστε

ή-όλοι-μαζί-στο-δρόμο-ή-χανόμαστε-248731

Προσκλητήριο για ενωτικό και μαζικό αγώνα στις 12 Νοεμβρίου από το Ε.Κ.Β.

«Δεν είναι μία απεργία με κομματικά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά, όπως πολλοί θα την ήθελαν, για να την απαξιώσουν, ενδεχομένως, και να την αποδυναμώσουν, αλλά μια κινητοποίηση – εγερτήριο για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής μας».

Mε αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος μιλώντας χθες στη συνέλευση των αντιπροσώπων του ΕΚΒ έθεσε προ των ευθυνών τους, αντιπροσώπους, σωματεία και παρατάξεις υπογραμμίζοντας κυρίως την ανάγκη για ενωτική και μαζική απεργιακή συγκέντρωση και αναλύοντας την κρισιμότητα της επικείμενης απεργίας και την αναγκαιότητα να πετύχει να στείλει το μήνυμα οργής και αγανάκτησης, όπως είπε, της κοινωνίας και όχι μόνο των εργαζόμενων, στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τα πρωτοφανή σε σκληρότητα μνημονιακά μέτρα.

Η έκκληση ωστόσο αυτή που ενισχύθηκε και από το γ.γ. του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου που επισήμανε ότι διαφορετικές επιλογές ισοδυναμούν με διάσπαση της εργατικής τάξης και υπονόμευση των εργατικών κινητοποιήσεων δεν έτυχε αποδοχής από τη ΔΑΣ – ΠΑΜΕ που διά στόματος του Κων. Στεργίου μέλους της Διοίκησης και προέδρου απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο κατηγορώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΕΚΒ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ότι έδειξαν ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ πριν από 11 μήνες είχε επισημάνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Στη συνέλευση κυριάρχησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ, της Χαλυβουργίας, του ΙΜΑΝΤΑ και τα οποία, όπως τονίστηκε, είναι απόρροια των αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ η εκτίμηση είναι πως θα ακολουθήσει τσουνάμι και σε άλλες επιχειρήσεις.

«Αυτή η απεργία πρέπει να είναι διαφορετική! Πρέπει να είναι μια δυναμική και μαζική κινητοποίηση, όλων των κλάδων και όλων των παραγωγικών τάξεων! Αλλά -και το τονίζω αυτό, όπως το έκανα και στην τελευταία Ολομέλεια- με πραγματική και έμπρακτη συμμετοχική παρουσία και όχι με… δηλώσεις και εκφράσεις «συμπάθειας» και «υποστήριξης» του αγώνα μας!

Η αντίσταση στα μέτρα αυτά και, πολύ περισσότερο, ο αγώνας για την ανατροπή τους δεν είναι υπόθεση «διαπιστώσεων», αφορισμών», εκφράσεων «συμπαράστασης»! Είναι, υπόθεση πραγματικής βούλησης, πραγματικής συμμετοχής, πραγματικής έκφρασης αγανάκτησης, με καθολικό ξέσπασμα στους δρόμους και όχι στους «καναπέδες», στα «τσιπουράδικα» και «τσάρκες» στην εμπορική αγορά!

Γι αυτό, λοιπόν, είμαστε σήμερα εδώ, για να αναλάβουμε, όλες και όλοι τις ευθύνες μας ως εργαζόμενοι και, πάνω απ’ όλα, ως συνδικαλιστές – εκπρόσωποί τους» σημείωσε ο Θαν. Παπαδημόπουλος μιλώντας στους αντιπροσώπους.

«Κι επειδή -συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΚΒ- συχνά, επίσης, μπαίνει ως ανασχετικό δίλημμα στους αγώνες το «χαμένο μεροκάματο» ή «η αναποτελεσματικότητα μιας απεργίας», σας καλώ όλους, συνάδελφοι, αυτό το ψευτοδίλημμα και αυτή την υποβολιμαία τακτική, με την οργανωτική μας δουλειά να τα καταρρίψουμε και να τα διαψεύσουμε!

Γιατί, αυτά τα ύπουλα ψευτοδιλήμματα ήταν, που, μαζί με την τακτική του «κοινωνικού αυτοματισμού», διέσπασαν τους μέχρι τώρα αγώνες μας, κατασυκοφάντησαν το Συνδικαλιστικό Κίνημα, και εγκλώβισαν τους εργαζόμενους σε λογικές άλλες». Επέκρινε τέλος την Κυβέρνηση λέγοντας «παρά τις «αριστερές», προεκλογικές δεσμεύσεις και τους …αντιμνημονιακούς λεονταρισμούς, έχουμε και σήμερα Μνημόνιο, και, μάλιστα, πιο σκληρό και πιο βίαιο που οδηγεί τον Κοινωνικό ιστό σε πλήρη αποσύνθεση» και προέβλεψε ότι θα έρθουν και να μνημόνια.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Δημ. Βασιλείου υπογράμμισε ότι η απεργία θα πρέπει να έχει καθολική συμμετοχή όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και σε όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, κάνοντας την εκτίμηση ότι τα σκληρά μέτρα τους αφορούν όλους και κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει. Εμφανίστηκε επίσης αιχμηρός κατά του ΠΑΜΕ λέγοντας ότι η διαφορετική συγκέντρωση που προγραμματίζεται ουσιαστικά υπονομεύει την εργατική τάξη και τους αγώνες τους και κάλεσε τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του διότι, όπως είπε, διαφορετικά θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Τέλος εκ μέρους της ΔΑΣ – ΠΑΜΕ ο Κων. Στεργίου ήταν καταγγελτικός ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επέκρινε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι έδειξαν ανοχή στην κυβέρνηση και λειτουργούν όπως είπε ουσιαστικά «ως δεκανίκι της» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι φέρουν ακέραια την ευθύνη πλέον για όσα συμβαίνουν.

Επίσης ανέφερε ότι το ΠΑΜΕ είχε προβλέψει ότι θα έρθουν νέα σκληρά μέτρα καταγγέλλοντας εδώ και ένα 11μηνο τους στόχους που είχαν θέσει ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου