ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβα τζενεράλε πριν την απεργία

πρόβα-τζενεράλε-πριν-την-απεργία-248719

Συμβολική κατάληψη χθες του δημαρχείου με ζήτημα αιχμής την κατάργηση των βαρέων για τους εργαζόμενους της καθαριότητας

«Κάτω τα χέρια σας από τα ΒΑΕ, θα σας τα κόψουμε σύριζα». Το μήνυμα αυτό με σαφή αποδέκτη την Κυβέρνηση, έγραψαν οι εργαζόμενοι των δήμων της Μαγνησίας, σε πανό που ανάρτησαν χθες το μεσημέρι στην πρόσοψη του δημαρχείου Βόλου, το οποίο απέκλεισαν συμβολικά αντιδρώντας στα νέα μέτρα εις βάρος του κλάδου και κυρίως στην κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, εργαζόμενοι στους δήμους της Μαγνησίας, προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα, που όπως τόνισαν αν εφαρμοστούν δεν θα προλάβουν να πάρουν ούτε σύνταξη. Αφησαν τα εργασιακά τους πόστα και προχώρησαν σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Βόλου, στο οποίο έκαναν συμβολική κατάληψη, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν γενική συνέλευση ενημερωτικού χαρακτήρα. Στη συνέλευση το παρών έδωσαν εργαζόμενοι του δήμου Βόλου αλλά και από τους δήμους Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου.

Η στάση εργασίας αποτέλεσε πρόβα τζενεράλε πριν την 24ωρη απεργία στις 12 Νοεμβρίου, οπότε και ο τοπικός σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.

«Ανάμεσα στους εργαζόμενους υπάρχει απογοήτευση. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι αν καθίσουν και πάλι στον καναπέ, καθημερινά θα μας παίρνουν ό,τι έχουμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια κι ό,τι καταφέραμε να περισώσουμε. Ουσιαστικά με τα νέα μέτρα θα πεθαίνουμε πάνω στη δουλειά», ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου.

Οπως τόνισε η ίδια το μήνυμα της κινητοποίησης είναι ένα: «Να πάρουν τα χέρια τους επιτέλους από τα εργασιακά μας δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις αλλαγές στο μισθολογικό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό αλλά ζήτημα αιχμής αποτελεί η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, που θίγει κυρίως τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

«Κατάργηση των ΒΑΕ σημαίνει ότι οι ήδη υπερήλικες για τη συγκεκριμένη εργασία εργαζόμενοι, θα χρεωθούν επιπλέον 8-9 χρόνια εργασίας. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί. Ηδη κάποιοι δεν προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη. Μετά από αυτό δεν θα βγαίνει κανείς στη σύνταξη. Θα πεθαίνουμε πάνω στη δουλειά», ανέφερε το μέλος του συλλόγου και εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Βόλου, Γιώργος Μαγιάκος.

Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Σκοπέλου

Συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Σκοπέλου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με ταυτόχρονη ενημέρωση των δημοτικών υπαλλήλων ενόψει της απεργίας της 12ης Νοεμβρίου που προκηρύχτηκε από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Η χθεσινή κατάληψη είχε συμβολικό και ενημερωτικό, ταυτόχρονα, χαρακτήρα και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της απόφασης της ΠΟΕ – ΟΤΑ και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας. Οπως ανέφερε ο Γιώργος Γούλας, εκλεγμένος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των υπαλλήλων και των πολιτών για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με το ασφαλιστικό και τα νέα μέτρα που προωθούνται, το νέο μισθολόγιο, το νέο νόμο περί αξιολόγησης προϊσταμένων και γενικότερα όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου