ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον του ΥΠ.ΠΟ. για την Αγία Μαρίνα Κισσού

ενδιαφέρον-του-υπ-πο-για-την-αγία-μαρίν-248673

Κλιμάκιο ειδικών επισκέφτηκε το ναό και αποφάνθηκε ότι πρέπει να αποκατασταθούν τα προβλήματα του μνημείου

Κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκε την περασμένη Παρασκευή την Αγία Μαρίνα Κισσού και αποφάνθηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2015 – 2020 το έργο αποκατάστασης των προβλημάτων του ναού.

Το πολυμελές κλιμάκιο που απαρτίζονταν από ειδικούς και στελέχη της υπηρεσίας αναστήλωσης μνημείων πραγματοποίησε αυτοψία στο ναό, ενώ άπαντες υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι φθορές που έχουν προκληθεί λόγω της υγρασίας που εισέρχεται στο ναό από την κατεστραμμένη οροφή.

Οι ειδικοί του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν, εξάλλου, αυτοψία στις οροφογραφίες που είναι καλυμμένες με ειδικές γάζες, και υποστηρίζονται από σκαλωσιές, έως ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα του ναού.

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται την τελευταία τετραετία οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης και των οροφογραφιών της ιστορικής Αγίας Μαρίνας Κισσού. Οι προσπάθειες του προϊστάμενου του ναού πέφτουν στο κενό, λόγω της έλλειψης χρημάτων, για την εκπόνηση συμπληρωματικής μελέτης. Στο μεταξύ, ο αντιαισθητικός μουσαμάς, που είχε τοποθετηθεί προσωρινά, προκειμένου να αποφεύγεται η ροή νερού στο εσωτερικό του ναού, τείνει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο το μνημείο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ναού π. Μιχαήλ Μιχάλαρος, υπογράμμισε ότι «αδυνατούμε να καλύψουμε το κόστος της μελέτης για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ναός και γι’ αυτό το λόγο, τα μέλη του κλιμακίου που επισκέφτηκαν το ναό, ανέφεραν ότι θα διερευνηθεί η προοπτική ένταξης του κόστους της μελέτης στο νέο ΕΣΠΑ».

Ο ναός είναι, σημειωτέον, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κοινή διαπίστωση των μελών του παραπάνω κλιμακίου ήταν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φθοράς του ναού.
Ο π. Μιχαήλ Μιχάλαρος αγωνιά για το ναό και κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Είναι ανυπολόγιστο το μέγεθος της καταστροφής που υφίστανται οι σπάνιες οροφογραφίες που κοσμούν το βόρειο και το νότιο κλίτος του ναού, ενώ όπως επεσήμανε ο π. Μιχαήλ «πρέπει να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να κινητοποιηθούν, προκειμένου να σωθεί το μνημείο».

Ο προϊστάμενος της Αγίας Μαρίνας Κισσού δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι στοίχημα ζωής για μένα και θα συνεχίσω τον αγώνα μου έως ότου ολοκληρωθεί το έργο».

Ο ιστορικός ναός, ένας εκ των παλαιότερων της περιοχής μας, είναι τρίκλητη βασιλική του 17ου αιώνα, κτισμένος το 1650 μ.Χ. περίπου, όταν δηλαδή η Ελλάδα ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία. Η χρονολογία ανέγερσης του ναού επιβεβαιώνεται και από τις εκπληκτικές αγιογραφίες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο Ιερό του Ναού.

Οι συγκεκριμένες Αγιογραφίες προκάλεσαν το θαυμασμό των μελών του κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των επισκεπτών της Μαγνησίας, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι ζητούν να γνωρίσουν από κοντά τον ιστορικό ναό.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου