ΤΟΠΙΚΑ

Σύμφωνο επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας

σύμφωνο-επενδύσεων-και-ανταγωνιστικ-248470

Με τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας κ. Απόστολο Παπαδούλη, συναντήθηκε, την Παρασκευή, 7 Μαρτίου, αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης Πολιτών για το Δήμο Βόλου, με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Παπατόλια.

Ο κ. Παπατόλιας παρουσίασε στον πρόεδρο της Ε.Ε. του Συνδέσμου, την πρόταση της Ανεξάρτητης Κίνησης για τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της ιδρυτικής διακήρυξης του Συμβουλίου Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπατόλιας σημείωσε πως ο Δήμος Βόλου, το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΕ και η Ένωση Καταναλωτών, μπορούν να αποφασίσουν την υιοθέτηση ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ασφαλούς και ισότιμης συνεργασίας τους και να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, προωθώντας τους παρακάτω στόχους:

  1. Να διαμορφώνουν κοινές πολιτικές για την τοπική ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.
  2. Να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα ζητήματα της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.
  3. Να προωθούν το διάλογο με τους υπόλοιπους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς σε θέματα με επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
  4. Να διατυπώνουν ενιαίες θέσεις σε αναπτυξιακά θέματα ώστε να αποτρέπονται δυσμενείς εξελίξεις για την τοπική οικονομία.
  5. Να εξασφαλίζουν την συναίνεση της κοινωνίας στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και στην κινητοποίηση των δυνάμεων της τοπικής οικονομίας για την βελτίωση του επιπέδου ευημερίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της κίνησης, καταρτίζεται από το Συμβούλιο Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο συγκροτείται αντιπροσωπευτικά από τους συμμετέχοντες, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων:

  • Την προώθηση σχέσης στενής συνεργασίας των κοινωνικών και αναπτυξιακών φορέων με την εκπαιδευτική κοινότητα, με σκοπό την εισαγωγή στοιχείων καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα και την προσφορά γνώσης κυρίως στα νεαρά μέλη της τοπικής κοινωνίας.
  • Την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του Νομού, με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
  • Την επεξεργασία Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θα ιεραρχεί τις προτεραιότητες σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή και θα θέτει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, συσχετίζοντας την με την αύξηση των δεικτών της τοπικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Παπαδούλης συμφώνησε απόλυτα με τη δημιουργία του Συμφώνου Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας πως ο Δήμος Βόλου έχει ανάγκη τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης ανάλυσης δεδομένων για τις επενδύσεις στην περιοχή και πως το Σύμφωνο θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των φορέων.

Είπε χαρακτηριστικά, πως το νέο συμβουλευτικό Όργανο μπορεί να αποτελέσει καινοτόμα μετεξέλιξη, στις σημερινές απαιτητικές συνθήκες, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία λειτουργούσε πριν από λίγα χρόνια στη Νομαρχία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου