ΤΟΠΙΚΑ

Νεαροί κρατούμενοι: «Για δες, άνθρωπος είμαι κι εγώ»

νεαροί-κρατούμενοι-για-δες-άνθρωπος-24841

Συγκλονιστικές μαρτυρίες παιδιών που βίωσαν την οδύσσεια της αναζήτησης νέας πατρίδας, καταγράφονται με έντονα συναισθήματα στο βιβλίο που εξέδωσε το σχολείο των φυλακών, και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρώ». Το συγκεκριμένο πόνημα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, αναδεικνύοντας τον πλούσιο ψυχικό κόσμο των μαθητών του παραρτήματος του 6ου Γυμνασίου Βόλου, που βρίσκεται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παιδιά από την Αλγερία, τη Συρία, το Πακιστάν, το Μαρόκο, αφηγούνται ιστορίες από τη ζωή, τις περιπέτειές τους αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Το σχολείο συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο πρόγραμμα εθελοντισμού «Νοιάζομαι και Δρω». Με μεγάλη όρεξη, ομολογουμένως, και περιέργεια, οι μαθητές αυτού του ιδιαίτερου σχολείου αποφάσισαν να περιδιαβούν στα μονοπάτια του εθελοντισμού με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, Ιωάννη Φόβου, Αναστασίας Χατζηπλή, Σοφίας Φράγγου, Μαρίας Ντουμάνη, Σοφίας Παπαργύρη και με την αμέριστη συμπαράσταση της συντονίστριας Μαγνησίας Στέλλας Δημητρακοπούλου.

«Είναι ιδιαίτερο το σχολείο μας που φιλοξενείται στο Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου, μιας και θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα μωσαϊκό μιας κλειστής πολυπολιτισμικής κοινωνίας νέων με παραβατική συμπεριφορά», αναφέρουν οι διδάσκοντες.

Η δημιουργία του βιβλίου ήταν το πιο φορτισμένο συγκινησιακά τμήμα του προγράμματος και το πιο δύσκολο για τους ίδιους, καθώς ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είναι μαθητές και άλλοι κρατούμενοι που δεν έρχονται σχολείο. Μόλις ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα “Νοιάζομαι και Δρω” που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2016-17 με τίτλο “…για δες άνθρωπος είμαι και εγώ….”, ευαισθητοποιήθηκαν, αποφάσισαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να περιγράψουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την απρόσμενη και βίαιη φυγή από τη χώρα τους. Και αυτό, γιατί ανακάλυψαν και αντιλήφθηκαν τη σημασία του εθελοντισμού και της αλληλοβοήθειας μέσα από τα δικά τους βιώματα. Την καταγραφή των εμπειριών ανέλαβαν οι δυο φιλόλογοι του σχολείου, Αναστασία Χατζηπλή (διευθύντρια σήμερα του σχολείου) και Σοφία Φράγγου, οι οποίες κατέγραψαν τις προφορικές μαρτυρίες.

Ταξίδι ψυχών

Ξεκινώντας το «ταξίδι» στις ψυχές των μαθητών, οι δύο φιλόλογοι δεν γνώριζαν τη δυναμική αυτής της προσπάθειας και καθημερινά βρίσκονταν μπροστά σε εκπλήξεις. Στο μεταξύ, διαδόθηκε αμέσως σε όλο το σωφρονιστικό κατάστημα ότι μπορούσαν να περιγράψουν τις περιπέτειές τους, και όλο και περισσότεροι ήθελαν να μιλήσουν. «Ηταν η πρώτη έκπληξη για εμάς, γιατί γνωρίζαμε από την αρχή τη δυσκολία του εγχειρήματος. Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσεις εύκολα παιδιά ταλαιπωρημένα, βασανισμένα και απογοητευμένα και να τους ζητήσεις να ανακαλέσουν από τη μνήμη τους όλες τις άσχημες στιγμές που βίωσαν σε τόσο τρυφερή ηλικία», αναφέρει η κ. Χατζηπλή.

Οι μαθητές, όμως, πίστεψαν και στήριξαν το εγχείρημα, ενώ κάποιοι «έπαιζαν» τον ρόλο του μεταφραστή με περίσσια προθυμία και σοβαρότητα. Μετά από λίγες ημέρες ήρθε και η δεύτερη έκπληξη: «Μας πλησίασαν και παιδιά που καταδικάστηκαν για μεταφορά μεταναστών. Ηταν αναπάντεχο και ειλικρινά δεν ξέραμε πώς να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Οι ίδιοι μας έβγαλαν από τη δύσκολη θέση και με τη χαρακτηριστική τους φράση: «Μι καπιτάν» ξεδίπλωναν την ιστορία τους σαν να ήθελαν να «τινάξουν» από πάνω τους το κακό που έπραξαν χωρίς να το καταλάβουν. Ολες οι συνεντεύξεις καταγράφηκαν χωρίς να αλλοιωθούν τα λεγόμενά τους και δημιουργήθηκε ένα μικρό βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε φέτος», υπογραμμίζουν οι φιλόλογοι που υλοποίησαν το δύσκολο εγχείρημα.

Παράλληλα, δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν την ουσιαστική συμβολή του περσινού διευθυντή του σχολείου, Αγγελου Μιχόπουλου, ο οποίος «μας ενθάρρυνε και μας διευκόλυνε στο έργο μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πάρουμε συνεντεύξεις, και φυσικά καθοριστική ήταν και η συμβολή του διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος, Βασίλη Αποστολάκη, ο οποίος μάς παρείχε -και παρέχει- κάθε δυνατή βοήθεια για τέτοιου είδους δράσεις».

Συγκινητική ήταν η εθελοντική προσφορά της ωρομίσθιας συναδέλφου Ιωάννας Τριανταφυλλάκη, εικαστικού, η οποία εικονογράφησε το βιβλίο, διότι δεν υπήρχε χρόνος να γίνει από τα ίδια τα παιδιά, ενώ με μεγάλη προθυμία και υπευθυνότητα ανέλαβε τη σελιδοποίησή του η Βιβή Νικολαΐδου, εικαστικός, εκπαιδευτικός στο σχολείο. Η έκδοσή του υλοποιήθηκε με την οικονομική αρωγή του 6ου Γυμνασίου και ήταν ιδιαιτέρα συγκινητική η άμεση ανταπόκριση του διευθυντή Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου