ΤΟΠΙΚΑ

Χριστούγεννα στη… φυλακή!

χριστούγεννα-στη-φυλακή-247691

«Χριστούγεννα με την οικογένεια», «Χριστούγεννα στο χωριό», «Χριστούγεννα στη Βιέννη»… Για κάποιους, όμως, η απάντηση είναι «Χριστούγεννα στη φυλακή». Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου τα Χριστούγεννα για τους κρατούμενους έχουν τη γεύση του εγκλεισμού. Τα κάγκελα μιας φυλακής μπορεί να αποτελούν το εμπόδιο ανάμεσα στους κρατούμενους και τις οικογένειες τους, αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων, το οποίο σηματοδοτεί την αγάπη, την καλοσύνη, την αποδοχή.

Ετσι, λοιπόν, και φέτος, το πνεύμα των Χριστουγέννων «εισχώρησε» για άλλη μια φορά στη φυλακή. Οι έγκλειστοι μαθητές τόσο του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, όσο και του παραρτήματος του 6ου Γυμνασίου Βόλου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια κατασκευών και χειροτεχνίας, τα οποία διοργανώθηκαν και από τα δύο σχολεία με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με σεβασμό στις διαφορετικές κουλτούρες των μαθητών, οι οποίοι κατάγονται από xώρες της Ν.Α. Ασίας και των Βαλκανίων, τα εργαστήρια έλαβαν έναν πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό χαρακτήρα. Οι έγκλειστοι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στα εργαστήρια, ανέδειξαν το ταλέντο τους στις χειροποίητες κατασκευές, δημιούργησαν χριστουγεννιάτικα στολίδια, κατασκευές και κάρτες από ποικίλα υλικά όπως αλατοζύμη, χαρτοπετσέτες, ξύλο, πλαστικά πιάτα, χαρτόνια και κορδέλες με τα οποία διακόσμησαν την αίθουσα διδασκαλίας και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης τους (φωτό με χριστουγεννιάτικο δέντρο και χειροποίητα στολίδια)

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων ήρθαν νοερά κοντά με τις οικογένειές τους. Αναπόλησαν τη φιγούρα της μητέρας και του πατέρα που βρίσκονται μακριά στις χώρες τους, (φωτό πιάτο I love mam/I love dad) συγκινήθηκαν, συνεργάστηκαν αρμονικά με τους συγκρατούμενους συμμαθητές τους, εξέφρασαν στα ελληνικά και στις μητρικές τους γλώσσες ευχές για υγεία, ελευθερία, για το τέλος του κορονοϊού και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο (φωτό με τις πολύγλωσσες κάρτες).

Έργα των μαθητών, εκτός των αιθουσών, θα διακοσμήσουν και χώρους της Φυλακής καθώς και τα γραφεία του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα με την συμπαράσταση των οποίων αξιοποιήθηκαν τα υλικά των κατασκευών.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των παραπάνω εργαστηρίων ο προϊστάμενος του 33ου Δημοτικού Σχολείου κ. Αθανάσιος Καραγιάννης δήλωσε ότι «παρόλα τα εμπόδια η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ γιατί αποτελεί μία από τις πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου. Η δημιουργική απασχόληση στο σχολείο μας ζωντανεύει πάλι και φέτος, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με ευχές από τους κρατούμενους μαθητές μας για υγεία και ευημερία σε όλο τον κόσμο! Ερχεται δε να συμπληρώσει τα σχολικά εργαστήρια γνωστικών κυρίως αντικειμένων, που καθιέρωσε από την τρέχουσα σχολική χρονιά το Υπουργείο Παιδείας». Επίσης, ο διευθυντής εκπαιδευτικών μονάδων του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου κ. Ιωάννης Φόβος ανέφερε ότι «μετά την περσινή καραντίνα και την αποχή από κάθε ουσιαστική δράση, αυτά τα Χριστούγεννα δόθηκε η ευκαιρία στους κρατούμενους μαθητές μας για μια προσωρινή αποφόρτιση από τον εγκλεισμό τους, μέσω του Χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου, που αποτέλεσε ένα τρόπο αποτύπωσης των συναισθημάτων τους μέσα στο εορταστικό πνεύμα αυτών των ημερών».

Σήμερα Τετάρτη τα σχολεία έχουν προγραμματίσει event με τον «Άγιο Βασίλη» να μοιράζει δώρα στους μαθητές και αύριο Πέμπτη θα τελεσθεί αρτοκλασία στην εκκλησία του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου