ΤΟΠΙΚΑ

Κάθειρξη 7 ετών στο Δ. Καντόλα επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

κάθειρξη-7-ετών-στο-δ-καντόλα-επέβαλε-τ-247304

Ασκησε έφεση κατά της απόφασης – Δεν εκπίπτει του αξιώματός του αλλά διατηρείται η αργία

Ποινή κάθειρξης επτά ετών για απιστία σε βάρος του Δήμου, επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας στον πρώην Δήμαρχο Αισωνίας, Δημήτρη Καντόλα. Ο κ. Καντόλας άσκησε έφεση κατά της απόφασης που λήφθηκε μειοψηφούντος του προέδρου του δικαστηρίου και η υπόθεση θα εξεταστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η καταδικαστική απόφαση δεν σημαίνει ότι ο πρώην δήμαρχος εκπίπτει από δημοτικός σύμβουλος Βόλου. Διατηρείται όμως η αργία μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης. Σε περίπτωση καταδίκης εκπίπτει του αξιώματός του, ενώ σε περίπτωση δικαίωσης επιστρέφει στα δημοτικά έδρανα. Προς το παρόν, η ομάδα πλειοψηφίας του δήμου Βόλου, λειτουργεί με ένα δημοτικό σύμβουλο λιγότερο, μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής περιπέτειας του κ. Καντόλα.

Εξάλλου, ποινή κάθειρξης έξι ετών και οκτώ μηνών επέβαλλε το δικαστήριο και στους συγκατηγορούμενους του πρώην δημάρχου και συγκεκριμένα σε δύο πρώην δημοτικούς συμβούλους και τον ταμία του πρώην δήμου Αισωνίας.

Οπως είναι γνωστό, ο τέως δήμαρχος Αισωνίας και πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας, κατηγορείται ότι τέλεσε αδικοπραξία από δόλο ή βαριά αμέλεια σε βάρος του δήμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2010, με περισσότερες από μία πράξεις τέλεσε το κακούργημα της απιστίας. Φέρεται να ανέθεσε σε εργολάβο επτά έργα. Τα έργα, όπως αναφέρει ο φάκελος της υπόθεσης έπρεπε να γίνουν με αυτεπιστία, αντ’ αυτού έγιναν απευθείας αναθέσεις και μάλιστα σε έναν εργολάβο που δεν ήταν εγγεγραμμένος στο ΙΚΑ. Σε έλεγχο του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα οποία εξοφλήθηκαν με μετρητά που δόθηκαν στον εργολάβο, αντί δίγραμμης επιταγής και χωρίς προηγουμένως να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιχειρήσεων, βεβαίωση ΔΟΥ ή βεβαίωση παρακολούθησης του έργου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο πληρώθηκαν 13 πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Για την υπόθεση, μετά τον Καλλικράτη, ο δήμος Βόλου, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα και συγκεκριμένα το ποσό των 5.088,81 ευρώ στη ΔΟΥ, το ποσό των 16.919,77 ευρώ στο ΙΚΑ και ποσό 30.000 ευρώ περιουσιακή ζημιά. Συνολικά ο δήμος Βόλου, ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη υπόθεση με το ποσό των 55.118,28 ευρώ.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Καντόλα κάθισε ο ίδιος ο εργολάβος. Επίσης δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Αισωνίας που ως μέλη της επιτροπής παραλαβής έργων συνέταξαν βεβαιώσεις περί δήθεν καλής εκτέλεσης των επίδικων έργων, αλλά και δύο δημοτικοί υπάλληλοι με την ιδιότητα του πρώην ταμία και της πρώην υπαλλήλου λογιστηρίου, διότι εξόφλησαν εν γνώσει τους παράνομα με μετρητά 13 πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου