ΤΟΠΙΚΑ

Ουδέν νεότερο για τον Αλατά

ουδέν-νεότερο-για-τον-αλατά-246758

Ο δρόμος είναι ανοιχτός μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου, αλλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη γύρω από την τουριστική επένδυση

Ουδέν νεότερο για την πολύπαθη τουριστική επένδυση στον Αλατά, ο δρόμος για την οποία άνοιξε μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων) Τρικερίου.

Το ΣΧΟΟΑΠ, που αποτελεί εδώ και έναν χρόνο νόμο του Κράτους μετά τη δημοσίευσή του στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης, προβλέπει για τον Αλατά την πολεοδόμησή του με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η επένδυση ξεμπλόκαρε μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί της εισήγησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας για την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου. Η ομόφωνη απόφαση προβλέπει τη μείωση του συντελεστή δόμησης από το 0,15 στο 0,10, προκειμένου «να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος».

Στο πλαίσιο αυτό οι επενδυτές, που περιμένουν 20 χρόνια προκειμένου να αξιοποιήσουν τον Αλατά τουριστικά, θα πρέπει να υποβάλουν νέα τροποποιημένη μελέτη με βάση τους νέους συντελεστές δόμησης.

«Τους περιμένουμε. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Δεν έχει κατατεθεί ούτε τροποποιημένη μελέτη, ούτε έχουν ζητήσει την έκδοση αδειών δόμησης», σχολιάζει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός ο οποίος προ μηνών είχε την τελευταία επαφή με τους επενδυτές που επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την τουριστική επένδυση με την τότε κοινότητα Τρικερίου είχε υπογραφτεί στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 με την εταιρεία κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς. Η επένδυση αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελούνταν από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά. Προέβλεπε επίσης ότι θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και το όφελος θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστικού υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσει σε επόμενη φάση να προχωρήσει και στη μεταποίηση των προϊόντων για να προμηθεύει το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

«Το ζητούμενο είναι να προχωρήσει η τουριστική επένδυση και να μη χαθεί άλλος χρόνος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει ο κ. Μιτζικός υπογραμμίζοντας ότι πλέον συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που μετρά πάνω από 20 χρόνια αναμονής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου