ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση σκούπα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

επιχείρηση-σκούπα-στο-πανεπιστήμιο-θ-246414

Λίγο πριν την επιστροφή των φοιτητών άρχισε ο καθαρισμός των κτιρίων, που μετατράπηκαν σε υγειονομική βόμβα

Με γάντια, μάσκες, φόρμες εργασίας και… όπλο άφθονες ποσότητες χλωρίου, μπήκαν από την Παρασκευή στα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθαρίστριες, που ανέλαβαν τον άχαρο ρόλο να αποκαταστήσουν τις εικόνες ντροπής στα πανεπιστημιακά συγκροτήματα του Βόλου, που βρέθηκαν για τρεις και πλέον εβδομάδες σε απεργιακό κλοιό από συναδέλφους τους καθαρίστριες. Η τραγική κατάσταση στα κτίρια, που είχαν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα για φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους, άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά εν αναμονή της έναρξης της περιόδου αναπλήρωσης μαθημάτων, που χάθηκαν, αλλά και της εξεταστικής των φοιτητών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο φωτογραφικός φακός του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ είχε καταγράψει σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα την τραγική κατάσταση που επικρατούσε εξαιτίας της απεργίας 31 καθαριστριών στα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, όπου τις τελευταίες ημέρες έκαναν… πάρτι ακόμη και ποντίκια!

Στο συγκρότημα «Παπαστράτος» και στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο. Καλαθάκια ξεχείλιζαν από σκουπίδια και όγκοι από άχρηστα υλικά σχημάτιζαν μικρά «βουνά». Ακαθαρσίες στους κοινόχρηστους χώρους που είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους και τουαλέτες σε κατάσταση που αποτελούσε κίνδυνο για την υγεία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων.

Από το Σωματείο Καθαριστριών και στο πλαίσιο της περιφρούρησης του απεργιακού τους αγώνα για την ανανέωση των συμβάσεων των 31 εργαζομένων στην καθαριότητα των πανεπιστημιακών κτιρίων είχε μάλιστα σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση να… «σταματήσουν εθελοντές φοιτητές και εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά της καθαριότητας».

Η απεργία διήρκησε συνολικά τρεις εβδομάδες και κάθε ημέρα που περνούσε ήταν ακόμη πιο επιβαρυντική για την κατάσταση στα κτίρια του ιδρύματος.

Καμία παρέμβαση για τα κτίρια – υγειονομική βόμβα

Η Εισαγγελία Βόλου δεν παρενέβη για την κατάσταση στα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ακόμη και σε περιόδους γιορτών είναι ανοιχτά. Σε αντίστοιχη περίπτωση, τον Οκτώβριο του 2018, η κατάσταση της καθαριότητας στο κτίριο «Παπαστράτος» είχε προκαλέσει την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου ο οποίος είχε παραγγείλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου διενέργεια έρευνας για τη διακρίβωση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία εξαιτίας των ακαθαρσιών σε κοινόχρηστους χώρους και κυρίως στις τουαλέτες δεν προκάλεσε παρέμβαση ούτε από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να διαπιστωθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων σε δημόσιους χώρους ή μετά από καταγγελία.

Το Π.Θ. έδωσε τη λύση

Τη λύση κλήθηκε να δώσει μόνη της η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εφόσον έληξαν οι συμβάσεις εργασίας των 31 απεργών καθαριστριών.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπο Μπιλλίνη ήδη από την Παρασκευή ξεκίνησε ο καθαρισμός των κτιρίων του ιδρύματος στον Βόλο. Το, Σάββατο, το κτίριο «Παπαστράτος» δεν θύμιζε σε τίποτα την πρότερη κατάσταση.

Η διοίκηση που αναζητούσε λύση για την καθαριότητα έφερε καθαρίστριες από άλλη πόλη. «Πρόκειται για εννέα εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας του Π.Θ. στα κτίρια της Λάρισας. Τροποποιήσαμε τις συμβάσεις τους για να μπορέσουν να εργαστούν και σε άλλες πόλεις και από την Παρασκευή ανέλαβαν στον Βόλο. Θα παραμείνουν στην πόλη μέχρι την καθαριότητα να αναλάβει εργολάβος», τόνισε ο κ. Μπιλλίνης.

Η καθαριότητα ξεκίνησε από το κτίριο «Παπαστράτος», όπου το μόνο που απέμεινε για να θυμίζει τον απεργιακό αγώνα των καθαριστριών είναι το κρεμασμένο πανό και τα σημειώματα των «απολυμένων» στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον θόλο.

Σύντομα αναλαμβάνει εργολάβος

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου που θα αναλάβει την καθαριότητα των πανεπιστημιακών κτιρίων στον Βόλο. Εχει βγει ανάδοχος αλλά έως και σήμερα Τρίτη ισχύει η διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων. Αν δεν υπάρξουν προβλήματα η εργολαβία αναμένεται να κατακυρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά.

«Ο εργολάβος είναι ένα μεταβατικό στάδιο έως και αρχές Μαρτίου. Οι θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθαριστριών», σημείωσε ο κ. Μπιλλίνης.

Στο παρά πέντε

Η επιχείρηση καθαρισμού των κτιρίων έγινε στο… παρά πέντε της επιστροφής των φοιτητών από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου οι φοιτητές επιστρέφουν για την αναπλήρωση μαθημάτων σε όσα τμήματα έχασαν ώρες για διάφορους λόγους.

Μετά την αναπλήρωση των μαθημάτων ξεκινά η εξεταστική ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει κάθε τμήμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου