ΤΟΠΙΚΑ

Βαθιές ανάσες στην τοπική αγορά εργασίας

βαθιές-ανάσες-στην-τοπική-αγορά-εργασ-246392

Θετική επίδραση του τουρισμού στην απασχόληση – Με θετικό πρόσημο έκλεισε η χρονιά

Αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στην τοπική αγορά εργασίας και σταδιακή αποκλιμάκωση της μείωσης της απασχόλησης με την τάση ενίσχυσης των προσλήψεων να ακολουθεί ανοδική πορεία καταγράφουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» που καταχωρήθηκαν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για το εντεκάμηνο του 2019.

Παρά το γεγονός ότι Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος ήταν μήνες στους οποίους πολλοί εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό πήραν τον δρόμο για το ταμείο ανεργίας εξαιτίας της λήξης της καλοκαιρινής σεζόν, εντούτοις οι προσλήψεις παρουσίασαν ανοδική τάση σε σύγκριση μάλιστα με την ίδια περίοδο το 2018, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των δεικτών απασχόλησης στην ανατολή του 2020 σε τοπικό επίπεδο.

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019 στην ηπειρωτική Μαγνησία αναγγέλθηκαν μέσω του συστήματος «Εργάνη» 36.515 προσλήψεις. Την ίδια ώρα μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων, συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που καταγγέλθηκαν με ευθύνη του εργοδότη και συμβάσεων ορισμένου χρόνου που έληξαν και δεν ανανεώθηκαν έπαψαν να ανήκουν στο έμψυχο δυναμικό επιχειρήσεων 35.281 άτομα. Παρ’ όλα αυτά και πάλι το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι θετικό κατά 1.231 θέσεις εργασίας μέσα στο 11μηνο.

Αντίστοιχα στις Βόρειες Σποράδες συνολικά οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο ίδιο διάστημα, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, ανήλθαν σε 8.601, ενώ οι απολύσεις σε 8.652, γεγονός που σημαίνει ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 51 θέσεις εργασίας.

Οσον αφορά στις νέες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα, το 41,74 % ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 47,15% ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ το 11,11 % ήταν εκ περιτροπής (δηλαδή, το 58, 26 % ήταν ευέλικτης μορφής εργασίας).

Εναν χρόνο πριν σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το 11μηνο του 2018 καταγράφονταν συνολικά 33.659 προσλήψεις στη Μαγνησία και 9.109 στις Σποράδες, ενώ για το ίδια διάστημα είχαν δηλωθεί 32.399 απολύσεις στην ηπειρωτική χώρα (+1.260 θέσεις εργασίας) και 8.927 στα νησιά των Βορείων Σποράδων (+182 θέσεις εργασίας).

Θετική επίδραση του τουρισμού

Η θετική επίδραση του τουρισμού (καταλύματα και εστίασης) στην απασχόληση για το 11μηνο του 2019 καταγράφεται ξεκάθαρα στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σε αντίθεση με τους λοιπούς κλάδους, η απασχόληση σε καταλύματα και εστίαση κατέγραψε, ειδικά στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019, τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων οι οποίοι βέβαια στην πλειοψηφία τους απασχολήθηκαν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Οι κυριότερες ηλικιακές ομάδες που απασχολήθηκαν είναι από 23 έως 44 ετών. Επίσης, αν και η πλειονότητα των απασχολούμενων τόσο στον τουρισμό όσο και στους άλλους κλάδους είναι άνδρες, το ποσοστό των γυναικών στον τουρισμό είναι συγκριτικά υψηλότερο των άλλων κλάδων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου