ΤΟΠΙΚΑ

Βόλος: 27 νέοι άστεγοι εν μέσω πανδημίας

βόλος-27-νέοι-άστεγοι-εν-μέσω-πανδημίας-245679

Νέα γενιά αστέγων στον Βόλο «γέννησε» η υγειονομική κρίση που ξέσπασε τους πρώτους μήνες του 2020 και το lock down που ακολούθησε για την άμεση αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η πανδημία φαίνεται να έβγαλε στον δρόμο 27 νέους αστέγους, με τις κοινωνικές υπηρεσίες να κάνουν λόγο για δραματική αύξηση των περιπτώσεων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφηκαν στον Βόλο, 27 νέοι άστεγοι. «Πρόκειται για πρώην νοικοκύρηδες. Ανθρώπους που είχαν τη δουλειά τους και την έχασαν εξαιτίας του εγκλεισμού, καταστηματάρχες που έπεσαν έξω και κατέβασαν ρολά στα μαγαζιά τους, οικογενειάρχες που αντιμετώπισαν οικογενειακά προβλήματα εν μέσω εγκλεισμού και αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο στον Ξενώνα Αστέγων», περιγράφει η κ. Χάλαρη.

Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις αστέγων που έχουν παραδοσιακά το «σπίτι» τους στον δρόμο, αρνούνται να μπουν σε κλειστές δομές φιλοξενίας και πείστηκαν υπό τον φόβο του κορονοϊού. Η απειλή του ιού, ιδίως το πρώτο διάστημα, οπότε και η κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη, βρήκαν καταφύγιο στον Ξενώνα όπου ένιωσαν ασφαλείς έναντι του άγνωστου κινδύνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, σήμερα στον Ξενώνα Αστέγων Νεαπόλεως φιλοξενούνται 12 άτομα, εκ των οποίων 3 γυναίκες, 7 άνδρες και 2 ανήλικα παιδιά. Από το Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η καραντίνα λόγω της νόσου COVID 19 πραγματοποιήθηκαν 27 εντάξεις. Αποχώρησαν 13 άτομα, 5 λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης, 4 λόγω στεγαστικής αποκατάστασης και 4 οικειοθελώς.

Αντίστοιχα, στον Ξενώνα Αστέγων Άλλης Μεριάς φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 4 άτομα εκ των οποίων 3 άνδρες και 1 γυναίκα. Από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα έχουν ενταχθεί 13 άτομα εκ των οποίων 7 άνδρες, 2 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά. Δύο αποχώρησαν λόγω εργασιακής αποκατάστασης και 3 λόγω στεγαστικής αποκατάστασης.

«Παρατηρούμε δραματική αύξηση των αστέγων εξαιτίας της κρίσης που δημιούργησε το ξέσπασμα της πανδημίας. Δικός μας στόχος είναι κανένας άνθρωπος να μην είναι άστεγος», αναφέρει η κ. Χάλαρη.

«Στόχος είναι η αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών. Οι εργαζόμενοι των Ξενώνων Αστέγων υποστηρίζουν πολυεπίπεδα τα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τις δυσκολίες, πρακτικές, κοινωνικές και συναισθηματικές των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή τη δυσμενή θέση. Δεν θέλουμε να υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπός μας που βρίσκεται στον δρόμο», τονίζει η κ. Χάλαρη.

«Η επαγγελματική και στεγαστική αποκατάσταση είναι ο κυρίαρχος στόχος και το δικαίωμα στη στέγη αν και θεμελιώδες, δεν είναι, δυστυχώς πάντα δεδομένο και αυτονόητο. Για αυτό και η βοήθεια και συνδρομή προς το συνάνθρωπο, δεν επιτρέπει διαχωρισμούς. Απαιτεί τη συνεργασία όλων μας. Και πρόθεσή μας, είναι να βγούμε από την κρίση που βιώνουμε, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω…», κατέληξε η κ. Χάλαρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου