ΤΟΠΙΚΑ

Σε αποχή οι δικηγόροι ~ Συμμετέχουν στην απεργία στις 12 Νοεμβρίου

σε-αποχή-οι-δικηγόροι-συμμετέχουν-στη-245670

Ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Αποχή από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, αποφάσισε ομόφωνα προχθές ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, ο οποίος συμμετέχει στη γενική απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Οι δικηγόροι, ως μαχητικό κομμάτι της κοινωνίας, δεν σιωπούν. Αμφισβητούν, αντιδρούν, μάχονται για να νικήσουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, τονίζοντας ότι το πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αγνοεί παντελώς ως προς το Ε.Τ.Α.Α. την αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, την καταλήστευση των αποθεματικών του Τ.Α.Ν. που είχαν γίνει ομόλογα υποχρεωτικά με το κούρεμα το 2012 των 571 εκατ. ευρώ, τη μη εγγύηση από το κράτος της καταβολής των συντάξεων σε αντίθεση με άλλα Ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο Ο.Α.Ε.Ε. για τα οποία τις εγγυάται.

«Ενα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται μετά την ψήφιση του Ν.4337/2015, με τον οποίο καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά, η ευνοϊκή διάταξη του άρθρου 21 του Ν.4331/2015. Μία διάταξη, που είχε ψηφισθεί τον περασμένο Ιούνιο, δίνοντας τη δυνατότητα στους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους με χαμηλό εισόδημα, δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, να υπαχθούν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα. Και όμως η ρύθμιση αυτή από τους πιστωτές της χώρας θεωρήθηκε μονομερής ενέργεια, που παραβίαζε το Ν.4332/2015, ο οποίος κύρωσε το Γ’ μνημόνιο! Μόνο που ο συγκεκριμένος νόμος μιλούσε για υποχρέωση των ελληνικών αρχών να απέχουν από μονομερείς ενέργειες , που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους. Η ευνοϊκή όμως αυτή διάταξη τους επηρέαζε, αλλά μόνο θετικά. Απόδειξη; Με την εφαρμογή της ρύθμισης τα έσοδα του Ε.Τ.Α.Α. από εισφορές αυξήθηκαν: Για τους δικηγόρους από το 72% στο 85%. Για τους γιατρούς από το 62% στο 75%. Για τους μηχανικούς από το 48% στο 61,50%. Και υπήρξε η αύξηση αυτή, όταν, για παράδειγμα, το πρώτο εννιάμηνο του 2015 8.036 δικηγόροι των Αθηνών και το 18% των δικηγόρων του Βόλου δεν είχαν ούτε μία παράσταση. Οταν γενικά οι παραστάσεις των δικηγόρων στα δικαστήρια χρόνο με το χρόνο μειώνονται.

Την ίδια ώρα τα δικαστήρια της χώρας θα κληθούν από τη 1-1-2016 να εφαρμόσουν το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Με σύσσωμο το νομικό κόσμο να έχει αντιταχθεί σε βασικές του διατάξεις με τις οποίες: Καταργούνται προνόμια εργαζόμενων και δημοσίου υπέρ των τραπεζών κατά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Περιορίζεται η εμμάρτυρη απόδειξη στην τακτική διαδικασία. Παραμένουν τα ακριβά παράβολα» προσθέτει.

Οι δικηγόροι του Βόλου διαμαρτυρόμενοι για τις υφεσιακές ρυθμίσεις, τάσσονται στο πλευρό της κινητοποιούμενης τοπικής κοινωνίας και των φορέων της με στόχο «να μην προχωρήσει η κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Να μην επιταθεί η κοινωνική εξαθλίωση. Να εξασφαλιστεί η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με την εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων, όπως προκύπτει από την αρχή της αναλογικής εισφοράς στα δημόσια βάρη (άρθ.4 παρ.5 του Συντάγματος). Να επαναφερθεί σε ισχύ η καταργηθείσα ρύθμιση για επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ως προς τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α., όπως ισχύει και για τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. Να ανασταλούν επί ένα έτος οι νέες διατάξεις του ΚΠολΔ με σκοπό να επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές στον ψηφισθέντα νόμου. Να καταργηθούν τα θεσπισθέντα σε εποχή οικονομικής κρίσης παράβολα, που εμποδίζουν την πρόσβαση των φτωχών πολιτών στη Δικαιοσύνη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου