ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα από 150 έως 1.800 ευρώ για τα rapid test

πρόστιμα-από-150-έως-1-800-ευρώ-για-τα-rapid-test-245640

Η διασταύρωση των περιοδικών δηλώσεων που κατέθεσαν οι εργοδότες και των στοιχείων που είναι πλέον υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι να αναρτούν τα rapid test που κάνουν, έβγαλε «λαβράκια» στον Βόλο.

Τριακόσιοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων του ιδιωτικού τομέα δεν υποβλήθηκαν, ως όφειλαν, βάση της νέας νομοθεσίας, σε rapid test για να μπορούν να πάνε στη δουλειά τους και τώρα είναι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Οι περισσότεροι από όσους εντοπίστηκαν να έχουν παρατυπήσει φέρεται να «ξέχασαν» να υπ0βάλουν δήλωση για το δεύτερο rapid test που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.

Η παράβαση αυτή τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εργαζόμενους από όλους τους τομείς, δηλαδή, από τη βιομηχανία, βιοτεχνίες, την εστίαση, τον κλάδο της τροφοδοσίας, αλλά και σούπερ μάρκετ.

Οι εργαζόμενοι δηλώθηκαν στο ΕΡΓΑΝΗ μόνο για τη διενέργεια του πρώτου rapid test, ενώ όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν καταχωρήθηκαν τα επαναληπτικά rapid test που θα έπρεπε να γίνουν.

Τα πρόστιμα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους 300 εργαζόμενους. Ανέρχονται από 150 μέχρι και 1.800 ευρώ, ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας που έχει συνάψει ο καθένας στην επιχείρηση που απασχολείται.

Οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέχρι αύριο Παρασκευή, η οποία στη συνέχεια θα εξεταστεί, προκειμένου να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί. Στη δεύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος θα κληθεί να πληρώσει το πρόστιμο, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Σημειώνεται πως πρόστιμο επιβάλλεται και στην επιχείρηση. Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου