ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα στη μητρόπολη της τέχνης

βολιώτισσα-στη-μητρόπολη-της-τέχνης-245271

Μια ενδιαφέρουσα ανθρώπινη ιστορία με φόντο τη μητρόπολη των τεχνών, τη Νέα Υόρκη, ξεδιπλώνεται μέσα από την αφήγηση ταλαντούχας Βολιώτισσας ηθοποιού, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε θεατρική παράσταση στο Μανχάταν, έχει αξιόλογες συνεργασίες στο ενεργητικό της και επιθυμεί να παραμείνει στην Αμερική, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Η Ελενα Κροτσιάνι, με ρίζες από τον Βόλο και την Ιταλία, έχει διανύσει μια μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή, σπούδασε με υποτροφία στην American Academy of Dramatic Arts και βρίσκεται στο σταυροδρόμι της συνεργασίας με μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα της Αμερικής, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της και στη μεγάλη οθόνη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η Ελενα μεγάλωσε στον Βόλο, η μητέρα της Ελευθερία Παππά είναι Βολιώτισσα και ο πατέρας της Βίκτωρ Κροτσιάνι από τη Σεζένα της Ιταλίας. Το όνειρο των σπουδών την οδήγησε σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, Γερμανίας κι Ελβετίας, και η χώρα που είχε προσελκύσει αρχικά το ενδιαφέρον της ήταν η Ελβετία, διατηρώντας ωστόσο την επαφή με το Βόλο, τον οποίο επισκέπτεται μια τουλάχιστον φορά τον χρόνο.

Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα, στη σχολή «Ιασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου, με δασκάλους τους Δημήτρη Λιγνάδη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Ναταλία Δραγούμη, Δημήτρη Ημελλο, Κώστα Κουτσομύτη, Γιάννη Μπέζο, Γιώργο Ηλιόπουλο, κ.ά. και κατόπιν στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στη ΝΥ (American Academy of Dramatic Arts).

«Ηθελα να γίνω ηθοποιός από μικρή, όταν στα 7 μου έγραψα με τη βοήθεια των γονιών μου το πρώτο μου θεατρικό σκετσάκι για παράσταση στο δημοτικό. Στα 12, επηρεασμένη από τον τότε πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, θέλησα να γράψω ένα δράμα, αλλά ταυτιζόμουν τόσο με τους χαρακτήρες που προσπαθούσα να δημιουργήσω στο χαρτί, που έπαθα την πρώτη μου κρίση πανικού. Από τότε μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να μπορέσω να με «δαμάσω», ώστε να μπορώ να δημιουργώ και να βιώνω αυτές τις φανταστικές καταστάσεις χωρίς να βλάπτω την ψυχοσύνθεσή μου. Έμαθα ότι οι ηθοποιοί μπορούν να το καταφέρουν αυτό θέτοντας σε εφαρμογή τεχνικές κι ανυπομονούσα τόσα χρόνια να τις μάθω, αλλά αρχικά, οι γονείς μου δε με άφησαν να ακολουθήσω «το όνειρο»» αρχίζει η αφήγηση της Ελενας.

Ερευνήτρια σε θέματα αφοπλισμού

Σπούδασε σε τέσσερις χώρες στην Ευρώπη και σπουδάζοντας: «Άρχισα να λατρεύω τη διαδικασία απόκτησης γνώσης σε Αγγλία, Γερμανία, Τσεχία κι Ελβετία. Δεν άφησα ποτέ το όνειρό μου, αλλά ανακαλύπτοντας το πώς λειτουργεί ο κόσμος με συνεπήρε κι έτσι, επαγγελματικά, κατάφερα να δουλέψω ως ερευνήτρια σε θέματα αφοπλισμού, ασφάλειας των εθνών και εξωδιαστημικής ασφάλειας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Ο.Η.Ε. για ζητήματα Αφοπλισμού (UNIDIR), ως δημοσιογράφος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Βέλγιο και τέλος, ως διοικητικό στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευροχειρουργικών Συλλόγων (WFNS – Nyon, Ελβετία)» αναφέρει η ίδια, ανατρέχοντας στην αφετηρία των προσωπικών της αναζητήσεων.

Στο χώρο της υποκριτικής

Η επαγγελματική καταξίωση δεν της προσέφερε την πολυπόθητη ευτυχία, κι όπως ομολογεί: «Αισθανόμουν πως πνίγομαι σε μια, ομολογουμένως, καταπληκτική πραγματικότητα. Το 2009, κι ενώ ζούσα στην Ελβετία, είδα στο YouTube μια διαφήμηση, στην οποία η Καλομοίρα «έψαχνε» μια παρουσιάστρια και δύο παρουσιαστές για μια δουλειά σε ένα καινούριο online megastore στην Ελλάδα. Είπα στον εαυτό μου πως αυτή ήταν η ευκαιρία μου να αλλάξω πορεία. Επρεπε να κερδίσω τον διαγωνισμό έτσι ώστε να μπορώ να δουλεύω, κι επομένως να συντηρούμαι, και να καταφέρω να πάω σε σχολή υποκριτικής στη χώρα μου. Για μένα ήταν σημαντικό να «ξεκλειδωθώ» στη μητρική μου γλώσσα. Ετσι κι έγινε… με το που ανακοινώθηκα νικήτρια, ετοίμασα μια βαλίτσα κι άφησα πίσω την Ελβετία».

Εφτασε στην Αθήνα την ίδια μέρα που άρχισε αμέσως τη νέα δουλειά. Από τις 9 ως τις 5 έκανε γυρίσματα σε στούντιο για το getitnow.gr με τον τίτλο «Shopping Queen», δημιουργώντας εκατοντάδες youtube videos και από τις 6 ως τις 11 το βράδυ, παρακολουθούσε μαθήματα στη σχολή υποκριτικής. Στο δεύτερο έτος της σχολής «ανέλαβα μια μικρή θεατρική εταιρεία, με την οποία ανεβάσαμε μια πετυχημένη παράσταση» συνεχίζεται η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο.

Από ένα νεύμα της τύχης βρέθηκε για casting σε μεγάλη εταιρία παραγωγής και έδειξε σε σκηνοθέτη τα βίντεο που είχε δημιουργήσει για να προωθήσει την παράσταση. Μετά από καιρό, της έγινε πρόταση να δουλέψει για τη συγκεκριμένη εταιρεία. «Δούλεψα αρχικά ως βοηθός παραγωγής δίπλα στον παραγωγό, για να μάθω τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες κι έπειτα έγινα η casting director της εταιρείας, αναλαμβάνοντας διαφημιστικά για την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και ταξίδεψα τέσσερις φορές στο Αζερμπαϊτζάν για γυρίσματα μεγάλου budget» αναφέρει η ίδια.

Καριέρα στην Αμερική

Η Βολιώτισσα ηθοποιός συμμετείχε ως guest στις τηλεοπτικές σειρές «Συμμαθητές» και «Εθνική Ελλάδος» κι ένα κάστινγκ για την ταινία «Inferno» με τον Tom Hanks, της δημιούργησε την επιθυμία να συνεχίσει το ταξίδι της γνώσης στην Αμερική, σπουδάζοντας και πάλι υποκριτική, «γιατί ήθελα να μάθω με ποιόν τρόπο παίζουν τόσο ρεαλιστικά οι Αμερικανοί ηθοποιοί» όπως υπογραμμίζει.

Σπούδασε με υποτροφία στην American Academy of Dramatic Arts και φέτος πρωταγωνίστησε στην πρώτη της θεατρική παράσταση στο Manhattan. Μετά από οντισιόν της έγιναν προτάσεις από ατζέντηδες να την εκπροσωπήσουν, αλλά «δυστυχώς δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, χωρίς τη νέα καλλιτεχνική Βίζα που χρειάζομαι» επισημαίνει η ίδια. Στο μεταξύ, υπάρχει «στα σκαριά» και μια μεγάλη συνεργασία με τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Bujar Alimani, ο οποίος μετακόμισε στην Νέα Υόρκη από την Αθήνα, με την Βολιώτισσα ηθοποιό να συμμετέχει στην επερχόμενη ταινία του «Escorts», που θα γυριστεί στη Νέα Υόρκη.

«Όλα αυτά βέβαια επιτεύχθηκαν με τεράστιες δυσκολίες διαβίωσης, κυρίως οικονομικές, μιας που δεν προέρχομαι από εύπορη οικογένεια. Πάντα έπρεπε να δουλεύω παράλληλα με τις σπουδές μου, πολλές φορές φτάνοντας σε σημείο εξουθένωσης κι απόγνωσης». Τίποτα δε χαρίζεται, τονίζει η Ελενα, απλά, προσθέτει: «Είμαι αποφασισμένη να μην παρατήσω τον αγώνα, μέχρι να καταφέρω να αισθάνομαι ικανοποιημένη και γεμάτη με αυτό που κάνω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου