ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκες για τη μεταφορά σε κλωβούς δεκάδων σκυλιών με προορισμό το εξωτερικό

καταδίκες-για-τη-μεταφορά-σε-κλωβούς-δ-244667

Ενοχες για παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου οι δύο Γερμανίδες, που τον Φεβρουάριο του 2019 κατελήφθησαν σε μπλόκο του Αστυνομικού Τμήματος Βορείου Πηλίου στην εθνική, στο ύψος του Βελεστίνου, να μεταφέρουν σε Γερμανία και Ολλανδία 43 σκύλους και 4 γάτες χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 44 και 20 ετών, παραπέμφθηκαν σε δίκη μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την περίεργη υπόθεση μεταφοράς δεκάδων ζώων, που οδήγησε την Εισαγγελία Βόλου να ασκήσει ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούμενες μετέφεραν τα ζώα συντροφιάς με διαβατήρια, που ανέγραφαν τα στοιχεία των κατόχων τους, κατοίκων του εξωτερικού, ενώ δεν συνάδει με την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά στον τρόπο απόκτησης του ζώου συντροφιάς.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενες δεν είχαν καταχωρήσει στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα στοιχεία των ζώων ως αδέσποτα, ούτε τις υιοθεσίες τους, την απευθείας σήμανσή τους και την καταγραφή τους.

Παρ’ όλα αυτά φέρονται να παρουσίασαν στις αστυνομικές αρχές τη μεταφορά των ζώων ως μη εμπορικού χαρακτήρα για να παρακάμψουν τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων υγειονομικών πιστοποιητικών μέσω του συστήματος Traces, που περιλαμβάνει τον απαιτούμενο έλεγχο από την Υπηρεσία Κτηνιατρικής.

Οι εξουσιοδοτήσεις, που είχαν οι κατηγορούμενες για τη μεταφορά των ζώων, δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές της νομοθεσίας, ενώ οι δύο Γερμανίδες δεν είχαν στην κατοχή τους έγγραφο, που να διασφαλίζει ότι η μεταφορά ήταν μη εμπορικού χαρακτήρα.

Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε να κριθούν ένοχες αμφότερες, λέγοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν νόμιμη, με αποτέλεσμα πίσω από τις ενέργειές τους να υποκρύπτεται εμπορία.

Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι οι δύο γυναίκες δεν είχαν δόλο και ότι εθελοντικά έκαναν τη μεταφορά δεν έγινε δεκτός.

Οι δύο γυναίκες κρίθηκαν ένοχες και καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή, με το δικαστήριο να τους αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Πάντως, από την πλευρά τους οι κατηγορούμενες υπεραμύνθηκαν της αθωότητάς τους. Η 44χρονη ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε να κάνει τη μεταφορά εθελοντικά και ότι δεν είχε σκεφθεί ποτέ να πάρει χρήματα. Ακόμη, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Η συνήγορος υπεράσπισής της τόνισε ότι υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες, αλλά όχι δόλος και επικαλούμενη τη γερμανική υπηκοότητα της κατηγορούμενης υποστήριξε ότι θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι έπεσε θύμα νομικής πλάνης με όλη αυτή τη δαιδαλώδη διαδικασία, που απαιτείται για τις υιοθεσίες. «Δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι προέβαινε σε αξιόποινη πράξη», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη κατηγορούμενη δεν ήταν παρούσα στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο. Η συνήγορος υπεράσπισής της είπε ότι ήταν φίλη με τη συγκατηγορούμενή της και ότι γι’ αυτό τον λόγο βρισκόταν στο βαν, καθώς θα ταξίδευε για Γερμανία.

Επισημαίνεται ότι στο δικαστήριο παραστάθηκαν σαν πολιτική αγωγή εκπρόσωποι από τη Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος και από το Φιλοζωικό Σωματείο Ηρακλείου, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν μηνύσεις για παρόμοιες υποθέσεις και σε άλλη μέρη της Ελλάδας.

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας δύο αστυνομικοί και τρεις αντίστοιχοι υπεράσπισης.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του το δικαστήριο διέταξε επικύρωση της κατάσχεσης του βαν και άρση της κατάσχεσης των ζώων και απόδοσή τους στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και στους ιδιοκτήτες, όταν παρουσιαστούν με τα νόμιμα έγγραφα των υιοθεσιών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου