ΤΟΠΙΚΑ

Τετ α τετ συμβολαιογράφων με τον υφυπουργό Οικονομικών

τετ-α-τετ-συμβολαιογράφων-με-τον-υφυπο-244545

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση – Δεσμεύσεις σε ζητήματα που έθεσε εξασφάλισε η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων

Δέσμευση για άρση των στρεβλώσεων, που προκαλεί ο αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και των προβλημάτων, που φέρνει ο ΕΝΦΙΑ εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στη συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ότι ο υφυπουργός υποσχέθηκε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υπάρξει σχετική νομοθετική διάταξη με εγκυκλίους.

«Εγινε εποικοδομητική συζήτηση και αναμένουμε τις σχετικές νομοτεχνικές διατάξεις και εγκυκλίους τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και της ΑΑΔΕ και της Διεύθυνσης Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας των Ακίνητων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας απέχει από κάθε συμβολαιογραφική πράξη μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου.

Είναι ένας από τους πέντε διαμαρτυρόμενους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας από σύνολο εννέα και η αποχή που κήρυξε τυγχάνει καθολικής συμμετοχής από τα μέλη του συμβολαιογράφους σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Μετά τη συνάντηση ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση στη Λάρισα στις 12 Ιανουαρίου προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Από τα βασικά αιτήματα των συμβολαιογράφων είναι η αναβολή εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων επί δίμηνο και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η απάλειψη της διάταξης της παρ. 6 του άρθρου 54Α του Ν.4174/2013 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 παρ. 2 του Ν.4646/2019 περί φορολογικής ταυτότητας.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας έχει στηλιτεύσει τη στάση της Πολιτείας, όσον αφορά στον τρόπο θεσμοθέτησης και διατήρησης των διατάξεων περί του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Στην απόφαση για την αποχή του ανέφερε: «Η Πολιτεία έχει διακηρύξει επανειλημμένα δια των εκάστοτε νομίμων εκπροσώπων της ότι η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ έγινε πρόσκαιρα και μόνο, λόγω των κρίσιμων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η χώρα κατά το χρόνο θέσπισής του, εν τούτοις σήμερα η Πολιτεία, όχι μόνο δεν προχωρεί στην κατάργησή του, αλλά «επενδύει» και «χτίζει» κατά ένα μεγάλο μέρος τη δημοσιονομική της πολιτική πάνω στον ΕΝΦΙΑ.

Επιστέγασμα της πολιτικής αυτής ήταν και η πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4646/2019, με τον οποίο η Πολιτεία δίνει τη χαριστική βολή στον Ελληνα συμβολαιογράφο».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου