ΤΟΠΙΚΑ

Προμήθεια τροφίμων 218.000 ευρώ για 25 δομές Δήμων της Θεσσαλίας

προμήθεια-τροφίμων-218-000-ευρώ-για-25-δομές-δ-243563

Στην προμήθεια τροφίμων σε άστεγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης, προχωράει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκηρύσσοντας ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή ανά είδος σε ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 218.540,90 ευρώ άνευ ΦΠΑ και η προμήθεια αφορά τρόφιμα (ζυμαρικά, τυροκομικά, κοτόπουλα, ελαιόλαδο, γάλα, κ.λπ.) τα οποία θα διανεμηθούν στις δομές 25 Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr (α/α ηλ. διαγωνισμού: 18004) και η ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών είναι η Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 15:00.

Οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν προσφορά τμηματικά (ανά είδος) ή και στο σύνολο των ειδών της προμήθειας. Η εγγύηση συμμετοχής ανέρχεται στο 2% του προϋπολογισμού εκτός ΦΠΑ, που αναλογεί στα είδη για τα οποία κατατίθεται η προσφορά. Η πληρωμή θα γίνει από πιστώσεις προϋπολογισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το πλήρες τεύχος και τα παραρτήματα του διαγωνισμού διατίθενται από το γραφείο 205 της Διεύθυνσης Οικονομικού Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε ηλεκτρονική μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessaly.gov.gr (σύνδεσμος «Εφημερίδα της Υπηρεσίας/Διακηρύξεις»).

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τη διακήρυξη δίδονται στο τηλ.:2413506201-206.

Βάσει των στοιχείων που έχουν παρουσιαστεί, στην αξιολόγηση και κατάταξη των φαινομένων έξαρσης κοινωνικού διαχωρισμού και φτώχειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τρεις δήμοι (Λαρισαίων, Σοφάδων και Καρδίτσας) κατατάσσονται στην πολύ υψηλή κλίμακα και τέσσερις (Βόλου, Ελασσόνας, Φαρκαδόνας και Τυρνάβου) στην υψηλή.

Ανησυχία επίσης εμπνέουν και τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση χιλιάδων Θεσσαλών, καθώς εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ ετησίως δηλώνουν επισήμως στην εφορία 77.608 Θεσσαλοί. Συγκεκριμένα 13.088 κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, 30.059 της Λάρισας, 20.632 της Μαγνησίας και 13.829 των Τρικάλων.

Στην ίδια έρευνα το 47% των ερωτηθέντων για τις ανάγκες – αγαθά που μπορούν να καλύψουν, δήλωσε πως δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα θέρμανσης, το 49% δεν διαθέτει έγχρωμη τηλεόραση, το 40% δεν έχει πλυντήριο ρούχων και το 32% δεν είναι κάτοχος γραμμής τηλεφώνου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των ωφελουμένων για το πώς κρίνουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από την κατάσταση φτώχειας. Σε ποσοστό 45% θεωρούν ότι θα το πετύχουν μέσα από την εύρεση εργασίας, σε ποσοστό 31% με την παροχή βοήθειας από το κράτος και σε ποσοστό 24% με την παροχή βοήθειας και στήριξης από τις τοπικές Κοινωνικές Δομές.

Το γενικό προφίλ των φτωχών στη Θεσσαλία είναι φτωχά νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, υψηλά ποσοστά μονογονεϊκών οικογενειών και νοικοκυριών χωρίς κανένα εργαζόμενο. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 22% των ερωτηθέντων είναι άνεργοι χωρίς κανένα εισόδημα. Το 40% των ωφελουμένων έχει απωλέσει τη στέγη του και το 60% τη διατηρεί. Στο θεσσαλικό χάρτη ο νομός Λάρισας περιλαμβάνει τις περισσότερες ειδικές κατηγορίες των οικονομικά αδύναμων πολιτών, ακολουθούν ο νομός Μαγνησίας, ο νομός Καρδίτσας και τέλος ο νομός Τρικάλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου