ΤΟΠΙΚΑ

Ευαισθητοποιημένες εθελόντριες διδάσκουν ελληνικά σε αλλοδαπές

ευαισθητοποιημένες-εθελόντριες-διδά-243542

Πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελεί το πρόγραμμα δωρεάν μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας, που πραγματοποιείται στο οίκημα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, αγκαλιάζοντας ομογενείς και αλλοδαπές γυναίκες, οι οποίες ζουν στην περιοχή μας.

Συνεχίζοντας την παράδοση στην εκπαίδευση και την κοινωνική στήριξη μεταξύ των γυναικών, που αποτελεί, άλλωστε, θεμελιώδη έννοια στην εν γένει πορεία και δράση του Λυκείου από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, οι θεματοφύλακες των αρχών και αξιών που θεσπίστηκαν από την Καλλιρρόη Παρρέν, διευρύνουν το πεδίο της προσφοράς, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν, εκτός από μια συμβολική εγγραφή, πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στο χώρο του Λυκείου μετά από συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες. Τα μαθήματα διδάσκουν τρεις εθελόντριες εκπαιδευτικοί, δυο φιλόλογοι και μια δασκάλα, οι Βάσω Ακρίβου, Έφη Ρόππα και Γιασεμή Κουτσικού, οι οποίες αφιερώνουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ευαισθησία τον ελεύθερο χρόνο τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Η ιδέα της διοργάνωσης μαθημάτων ελληνικών για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στο Βόλο, γεννήθηκε πριν τρία χρόνια, στο Φιλολογικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, έχοντας υπόψη την προϊστορία του ΛΕΒ στον τομέα της εκπαίδευσης των απόρων αγραμμάτων μητέρων: Κυριακάτικα Σχολεία – Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων – και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της λειτουργίας του λυκειακού θεσμού.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, πρωτοπόρος Ελληνίδα φεμινίστρια και ιδρύτρια το 1911 του Λυκείου των Ελληνίδων, συνδέθηκε άρρηκτα με τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν κατά καιρούς με αποδέκτες αναλφάβητες Ελληνίδες.

Η πεποίθηση ότι η καταπολέμηση της αμάθειας και του αναλφαβητισμού που συχνά μαστίζουν μεγάλο μέρος του γυναικείου φύλου αποτελεί προϋπόθεση για την ατομική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των γυναικών στάθηκε το θεμέλιο για τη δράση αυτή, η οποία σφραγίσθηκε και από το στοιχείο του εθελοντισμού, στηριγμένου και στην καταστατική διακήρυξη ότι ο ένας βασικός στόχος του Λυκείου είναι να ενισχύσει «τον μεταξύ των γυναικών σύνδεσμο προς εξυπηρέτησιν της προόδου του φύλου των προς προάσπισιν και προστασίαν αυτών».

Η υποχώρηση του αναλφαβητισμού των γυναικών στην Ελλάδα έθεσε κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα στο περιθώριο τη σημαντική σχετική δραστηριότητα.

Η είσοδος, ωστόσο, στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών από την τελευταία δεκαετία του ίδιου αιώνα δημιούργησε νέες ανάγκες.

«Με αυτό το πνεύμα, τo Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στην πόλη μας, θεωρώντας ότι η γλώσσα είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τις μετανάστριες. Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενες κατά πρώτον να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους και κατά δεύτερον να συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα βοηθηθούν να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας», υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της παραπάνω πρωτοβουλίας.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται καθημερινά 09.00-14.00 στη γραμματεία του Λυκείου, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 2421033938, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου