ΤΟΠΙΚΑ

Μαγνησία: 17 μαθητές έμειναν μακριά από το σχολείο

μαγνησία-17-μαθητές-έμειναν-μακριά-από-243475

Θλίψη προκαλούν τα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον αριθμό των μαθητών που έμειναν μακριά από το σχολείο τους τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά. Μετά από τα αποκλειστικά δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και τις ενέργειες που προκάλεσαν με την Εισαγγελία Βόλου να ζητεί ενημέρωση από τις Διευθύνσεις και ευθύνες, η εισαγγελέας ανηλίκων Βόλου ενημερώθηκε ότι συνολικά 17 μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους, είτε από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς είτε καταγράφοντας πολύ μεγάλο αριθμό απουσιών, αδικαιολόγητα.

Εντεκα από τους μαθητές λείπουν με ευθύνη των γονιών τους που είναι αρνητές του κορονοϊού και οι υπόλοιποι για άλλους οικονομικούς, κοινωνικούς και οικογενειακούς λόγους. Η Εισαγγελία Βόλου δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση ούτε για την πρώτη κατηγορία μαθητών ούτε και για τη δεύτερη. Μετά την αποστολή των στοιχείων, οι διευθύνσεις συμφώνησαν με την Εισαγγελία να έχουν μία καλύτερη συνεργασία. Η εισαγγελέας ανηλίκων Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου να ζητήσει στοιχεία από τα σχολεία των επίμαχων μαθητών για τους ακριβείς χρόνους των απουσιών τους και ανωμοτί εξηγήσεις από τους γονείς. Επιπρόσθετα, ζήτησε κοινωνική έρευνα για κάθε οικογένεια ξεχωριστά των μαθητών που λείπουν από το σχολείο για κοινωνικούς λόγους.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ερευνάται αν διαπράχτηκε το αδίκημα της υποχρεωτικής φοίτησης στο σχολείο σύμφωνα με το άρθρο 88 του νομού 4871/21 που ψηφίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτό, όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανήλικου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών και χρηματική ποινή.

Το εν λόγω άρθρο στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Τα στοιχεία των Διευθύνσεων

Οι αδικαιολόγητες απουσίες των μαθητών καταγράφονται σε δέκα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 6 Δημοτικά και 4 Νηπιαγωγεία και 7 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, και τα 7 Γυμνάσια, αφού στο Λύκειο η εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική.

Θεματοφύλακες του Συντάγματος ανάμεσα στους γονείς

Μετά τον θόρυβο που προβλήθηκε μετά τις αδικαιολόγητες απουσίες τέκνων αρνητών του κορονοϊού άρχισαν οι επιστροφές στα σχολεία. Ηδη δύο παιδιά επέστρεψαν στα μαθήματά τους.

Το ένα ξαναγύρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχολική αίθουσα πριν την ψήφιση των προαναφερόμενου νομοσχεδίου για τις απουσίες των μαθητών, με τους γονείς του να λένε ότι θέλουν το παιδί να εκπαιδευτεί και να μορφωθεί και ότι προσωρινά απουσίαζε από τα μαθήματα για να προφυλαχθεί από τον ιό.

Παράλληλα όμως, κατέθεσαν δήλωση ότι δεν συμφωνούν σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη εντός σχολείου ή από τρίτο πρόσωπο χωρίς τη συναίνεσή τους.

Ηταν οι ίδιοι που παλαιότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν διαμαρτυρηθεί ως Θεματοφύλακες του Συντάγματος με εξώδικο στη διεύθυνση του σχολείου για ποιο λόγο δεν επιτρέπει στους μαθητές να πηγαίνουν στα μαθήματα χωρίς αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αναφέροντας παραβίαση άρθρων του Συντάγματος.

Επίσης, είχαν καταθέσει έγγραφη διαμαρτυρία που υπογραφόταν από γνωστό δικηγόρο της Αθήνας που τις μέρες αυτές απασχολεί τη Δικαιοσύνη, για να μη μετρούν οι απουσίες των μαθητών λόγω μη επιτρεπόμενης εισόδου τους στο σχολείο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου