Παρουσιάζεται σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα και η εφαρμογή του θα ψηφιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες
Υπηρεσίες τελευταίας τεχνολογίας επιστρατεύει η ΔΕΥΑΜΒ για να δώσει λύση σε προβλήματα, που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους οι ενοικιαστές αφήνουν …φέσια από απλήρωτους λογαριασμούς.
Σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί πρόγραμμα, που θα έρθει προς έγκριση στην πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα. Προβλέπει την εγκατάσταση υδρομέτρων με barcode scanner και προπληρωμένων καρτών για νερό!
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη, το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Κάθε ενδιαφερόμενος θα προμηθεύεται ειδική κάρτα από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ, την οποία θα «φορτώνει» με κυβικά μέτρα νερού. Θα προπληρώνει στα ταμεία για την ποσότητα νερού που χρειάζεται, π.χ. 20 κυβικά μέτρα. Αυτή την κάρτα θα περνά ανέπαφα πάνω από το ειδικό υδρόμετρο που θα διαθέτει σύστημα ανάγνωσης που θα είναι εγκαταστημένο στην ιδιοκτησία του και θα συνδέεται με το ακίνητό του. Μόλις το σύστημα «διαβάσει» την κάρτα, θα ξεκλειδώνει και θα μπορεί στο ακίνητο στο οποίο αντιστοιχεί το υδρόμετρο να χρησιμοποιηθεί νερό. Μόλις εξαντληθεί η προπληρωμένη ποσότητα νερού, το υδρόμετρο θα ξανακλειδώνει και για να συνεχιστεί η υδροδότηση θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία.
«Πρόκειται για πρωτοποριακό πρόγραμμα, που πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί ευρέως», σχολίασε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Γκογκινούδη, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των ιδιοκτητών ακινήτων, που τα διαθέτουν προς ενοικίαση και οι ενοικιαστές τους φεύγοντας τους αφήνουν χρέη με απλήρωτους λογαριασμούς νερού. «Τα παράπονα είναι καθημερινά. Με αυτό το σύστημα κάθε ενοικιαστής θα προπληρώνει το νερό και ο κάθε ιδιοκτήτης θα είναι επαναπαυμένος ότι δεν θα βρεθεί με χρέος», τόνισε ο ίδιος.
Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από όποιον άλλο πολίτη το επιθυμεί και θέλει με αυτόν τον τρόπο να έχει έλεγχο της κατανάλωσής του. «Το σύστημα μπορεί να εξυπηρετήσει για παράδειγμα ιδιοκτήτες που δεν χρησιμοποιούν παρά για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ακίνητά τους και για μεγάλο διάστημα τα έχουν κλειστά. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώνουν και τα τέλη επανασύνδεσης», αναφέρει.
Τα υδρόμετρα θα λειτουργούν με μπαταρία και το κόστος τους, περίπου 150 ευρώ, θα εξεταστεί αν θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τους δημότες (θα πληρώνεται σε δόσεις) ή αν η ΔΕΥΑΜΒ θα συμμετέχει με ποσοστό.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ