ΤΟΠΙΚΑ

Σε έξαρση η λύσσα

σε-έξαρση-η-λύσσα-242360

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η νόσος της λύσσας, σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων), που χθες το πρωί, είχαν διαδοχικές ενημερωτικές συναντήσεις με Διευθυντές σχολικών μονάδων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Η παρουσία κλιμακίου του ΚΕΛΠΝΟ, λειτούργησε σαν… ξυπνητήρι στο Βόλο, διότι η λύσσα έκανε και πάλι την εμφάνισή της στη χώρα και δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση του πληθυσμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά τυχόν κρούσματα στην περιοχή μας. Σημειώνεται ότι το πιο πρόσφατο κρούσμα λύσσας σε οικόσιτο σκύλο, σημειώθηκε προ δεκαημέρου περίπου, στην περιοχή της Ελασσόνας, στη γειτονική Λάρισα.

Στελέχη του ΚΕΛΠΝΟ, κάλεσαν τους διευθυντές των σχολείων να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των οδηγιών που τους έδωσαν για τον περιορισμό του φαινομένου της λύσσας που έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην Ελλάδα, μέσω της εισόδου της κόκκινης αλεπούς.

Οι διευθυντές, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τη νόσο, που εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα και στη Θεσσαλία. Αναφέρθηκαν μάλιστα και στο οξυμμένο πρόβλημα των αδέσποτων που -όπως τα τσοπανόσκυλα και κυνηγόσκυλα που βρίσκονται σε συχνή και άμεση επαφή με το περιβάλλον- κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τη νόσο. Χαρακτηριστική η μαρτυρία διευθύντριας Λυκείου του Βόλου, το παιδί της οποίας, όπως κατήγγειλε στη χθεσινή συνάντηση, δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο, στην περιοχή στο Πεδίο του Άρεως.

Τα στελέχη του ΚΕΛΠΝΟ ενημέρωσαν για τη λύσσα, πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματά της και τη σημασία της άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Τόνισαν την ανάγκη αντιλυσσικού εμβολίου στα οικόσιτα σκυλιά για την προστασία τόσο των ζώων όσο και των ίδιων των ιδιοκτητών τους, ενώ σε κάθε περίπτωση δόθηκαν οδηγίες για την ανάγκη αποφυγής της επαφής με ζώα που δεν γνωρίζουμε.

«Δυστυχώς η λύσσα που είχαμε ξεχάσει έκανε και πάλι την εμφάνισή της στη χώρα. Ρόλος των σχολείων είναι να αποτελέσουν τους φορείς ενημέρωσης της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της νόσου», δήλωσε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Θεοδώρα Μητσιάνη.

«Στην περιοχή μας έχουμε δυστυχώς πολλά αδέσποτα, φαινόμενο που επιτείνεται λόγω της κρίσης, Θα πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και μέσω αυτών την κοινωνία, να μην έρχονται σε επαφή με αδέσποτα και οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων να τα εμβολιάζουν ενάντια στη λύσσα», σημείωσε η κ. Μητσιάνη.

Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης κι όχι του πανικού απέναντι σε ένα φαινόμενο, που ενδέχεται να οδηγήσει τμήμα του πληθυσμού στο άλλο άκρο. «Στο πλαίσιο του προγράμματος ευέλικτης ζώνης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να περάσουν μηνύματα στους μαθητές για την προστασία τους, χωρίς όμως να αναπτυχθούν φοβίες απέναντι στα ζώα. Στόχος μας δεν είναι να «σβήσουμε» τα φιλοζωικά αισθήματα, αλλά να αναπτύξουμε στα παιδιά και την κοινωνία ικανότητες προφύλαξης και αντιμετώπισης της νόσου», τόνισε η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου