ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομική πληγή το Παναγιώτικο για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου

οικονομική-πληγή-το-παναγιώτικο-για-τ-239500

Κάθε εβδομάδα και διαφορετική βλάβη – Κανένα νεότερο για το αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου για έργα αποκατάστασης.

Ανοιχτή οικονομική πληγή συνιστούν το φράγμα Παναγιώτικο και το δίκτυο, μέσω του οποίου υδροδοτούνται οι οικισμοί, για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου. «Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συνεργεία τρέχουν να επιδιορθώσουν βλάβες που σημειώνονται σε διαφορετικά σημεία του αγωγού ύδρευσης από το φράγμα για να μη μείνουν οικισμοί χωρίς νερό», αναφέρει ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο οποίος έχει καταθέσει εδώ και μήνες αίτημα χρηματοδότησης μελετών και μέτρων αποκατάστασης του ίδιου του φράγματος και του δικτύου ύδρευσης.

Συνεργεία του Δήμου βρίσκονται αντιμέτωπα το τελευταίο χρονικό διάστημα με συνεχείς βλάβες στους αγωγούς. Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται εκεί. Από τον Δήμο έχει σημάνει καμπανάκι για τον κίνδυνο κατάρρευσης ενός έργου που έχει στοιχίσει πάνω από 13 εκατ. ευρώ.

Σε μελέτη που έχει αποσταλεί τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταγράφονται τα προβλήματα: Εμφάνιση ρωγμών στο τοιχίο της στέψης του φράγματος οι οποίες εντοπίστηκαν πριν την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής και διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια πλήρωσης του ταμιευτήρα και διαρροές στον πόδα του φράγματος οι οποίες τετραπλασιάστηκαν. Τα προβλήματα όμως αφορούν και στον ίδιο τον αγωγό, τα τελευταία χρόνια, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουν δημιουργηθεί ρηγματώσεις σε πολλά σημεία κατά μήκος του δρόμου με αποτέλεσμα να είναι εμφανείς οι αγωγοί και σε δύο τουλάχιστον σημεία οι αγωγοί βρίσκονται στον αέρα με άμεσο κίνδυνο την πλήρη κατάρρευσή τους και, κατά συνέπεια, την ακύρωση της λειτουργίας του συνόλου του έργου.

Για την επίλυση των προβλημάτων δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Ο Δήμος είχε απευθύνει διπλό αίτημα χρηματοδότησης μελετών και έργων, από το Υπουργείο ο ζητά χρηματοδότηση 400.000 ευρώ για τις μελέτες και τα μέτρα αποκατάστασης του δικτύου αγωγών ύδρευσης που είναι στον «αέρα» με κίνδυνο να σπάσουν, από την Περιφέρειας Θεσσαλίας αιτείται χρηματοδότησης 450.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στο ίδιο το φράγμα.

Υπενθυμίζεται ότι το φράγμα Παναγιώτικο κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 2003 με στόχο την υδροδότηση των παραλιακών οικισμών του Δήμου Νοτίου Πηλίου και την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων ωστόσο ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει η διοικητική παραλαβή του και δόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου προς χρήση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου