ΤΟΠΙΚΑ

14,7% μείωση στις πωλήσεις ~ Έρευνα ΕΣΕΕ για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

147-μείωση-στις-πωλήσεις-έρευνα-εσεε-για-238747

Δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο η Κυριακή, 1 Νοεμβρίου

Μείωση σε σχέση με πέρυσι ύψους 14,7% είδη στις πωλήσεις της κατά μέσο όρο η εμπορική αγορά πανελλαδικά φέτος στο δεκαήμερο εκπτώσεων σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου σε επιχειρήσεις από 53 παραδοσιακούς Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Οι διακυμάνσεις της κίνησης ανά Εμπορικό Σύλλογο διαφέρουν με τη μείωση να ξεκινά από -10% και να φτάνει και το 50%. Στο Βόλο η μείωση προσδιορίστηκε στο 20%. Μόνες εμπορικές αγορές με θετικό πρόσημο στις ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι αυτές της Αθήνας, της Κηφισιάς, της Σύρου και του Ναυπλίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε σε τυχαίο δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων, το 36% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και το 50% σε χαμηλότερα σε σύγκριση με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου τον προηγούμενο χρόνο.

Μόλις μία στις εννέα εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου του 2015.

Πανελλαδικά οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν αγγίζουν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος, συγκεκριμένα το 31%. Οσον αφορά στις υπόλοιπες, το επίπεδο των εκπτώσεων κυμάνθηκε στην πλειονότητά τους μεταξύ 11% και 20%.

Το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να μην επηρεάζει το συνολικό τζίρο για το διάστημα της φθινοπωρινής χειμερινής σεζόν, στο 58% των επιχειρήσεων. Επίσης ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύει ότι τελικά μειώνει το συνολικό τζίρο, ενώ ένας στους πέντε ότι έχει θετικό αντίκτυπο.

Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών που συμφωνούν με το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων σε σύγκριση με το ποσοστό αυτών που διαπιστώνουν θετικό αντίκτυπο για τις πωλήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση η πλειονότητα των επιχειρήσεων (62%) διαφωνεί με την εφαρμογή των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Για τη λειτουργία της αγοράς την Κυριακή 1 Νοεμβρίου για όσα καταστήματα λειτούργησαν παρατηρείται ότι περίπου τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου