ΤΟΠΙΚΑ

Μνημείο το κρυφό σχολείο Μακρινίτσας

μνημείο-το-κρυφό-σχολείο-μακρινίτσας-23862

Συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής το κρυφό σχολειό της Μακρινίτσας, όπως είναι γνωστό στους ντόπιους και τους επισκέπτες, ξεχωρίζει για τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Το ιστορικό διώροφο κτίσμα που βρίσκεται δίπλα από το Εκκλησιαστικό μουσείο που δημιούργησε η Μητρόπολη Δημητριάδος, είναι μεταβυζαντινό μνημείο και έχει συντηρηθεί και αναστηλωθεί με πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Η επαναλειτουργία του Εκκλησιαστικού μουσείου αποτέλεσε την αφορμή για το συγκεκριμένο αφιέρωμα που αναδεικνύει έναν ακόμη άγνωστο, για πολλούς, θησαυρό της περιοχής.

Το «κρυφό σχολειό» της Μακρινίτσας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική της διαδρομή, αλλά και με τις μνήμες των ντόπιων, είναι ένα διώροφο παρεκκλήσιο. Είναι ενταγμένο στο συγκρότημα της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελείται από το ναό του Αγίου Νικολάου στο ισόγειο και τον ναό των Αγίων Πάντων στον πρώτο όροφο και είναι μοναδικό σε όλη την έκταση του Πηλίου, αλλά και ευρύτερα.

Στη συγκεκριμένη θέση και με καθολικό το ναό της Κοίμησης, βρίσκονταν η περίφημη μονή της Θεοτόκου της Μακρινιτίσσης και Οξείας Επισκέψεως, την οποία ίδρυσε στις αρχές του 13ου αιώνα ο μεγαλοκτήμονας Κωνσταντίνος Μαλιασηνός. Το κτίσμα οικοδομήθηκε, σύμφωνα με την επιγραφή, το 1743, όλες οι εσωτερικές επιφάνειες των ναών καλύπτονται με τοιχογραφίες, ενώ γραπτή επιγραφή στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου χρονολογεί την τοιχογράφισή του το 1756.

Το συγκεκριμένο παρεκκλήσιο λέγεται, κατά παράδοση, κρυφό σχολειό από τους ντόπιους, ονομασία που έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων, υπενθυμίζοντας το ευρύ εκπαιδευτικό έργο που αναπτύχθηκε σε δύσκολες εποχές. Οπως αναφέρουν, ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, η Μακρινίτσα διέθετε ειδικά προνόμια στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τα οποία εξασφάλιζαν σχετική ελευθερία σε διάφορους τομείς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το συγκεκριμένο παρεκκλήσιο είναι πολύ σημαντικό μνημείο και η ονομασία «κρυφό σχολειό» που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας, μαρτυρά την διαχρονική συνδρομή της Εκκλησίας σε καιρούς χαλεπούς.

Το παρεκκλήσιο του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσας, είναι κατάφορτο με τοιχογραφίες που έχουν συντηρηθεί, όπως επίσης και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, και στους δύο ορόφους, ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο χώρος ανοίγει για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών κατόπιν ραντεβού ενώ στις προθέσεις της Μητρόπολης Δημητριάδος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσει μελλοντικά ως μουσειακός χώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου