ΤΟΠΙΚΑ

Αγανάκτηση για τους μισθούς πείνας ~ Παράσταση διαμαρτυρίας καθαριστριών

αγανάκτηση-για-τους-μισθούς-πείνας-πα-238607

Καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με μειώσεις μισθών 10%

Συμβάσεις εργασίας δεκάμηνης διάρκειας που προβλέπουν μείωση μισθών κατά 10% καλούνται να υπογράψουν 140 συμβασιούχες καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες του δήμου Βόλου. Οι πενιχροί μισθοί που λαμβάνουν σήμερα οι συμβασιούχες καθαρίστριες και που κυμαίνονται από 70 έως 350 ευρώ, ψαλιδίζονται κατά 10%, σύμφωνα με τα κονδύλια που έλαβε ο δήμος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Η αγανάκτηση για τους μισθούς πείνας με τους οποίους καλούνται να συντηρήσουν τις οικογένειές τους οδήγησε χθες τις καθαρίστριες στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Βόλου.

Οι καθαρίστριες διαμαρτυρήθηκαν για το νέο ψαλίδι στους πενιχρούς μισθούς τους, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Απ. Γαλάτη, ζητώντας να καλυφθεί το 10% από τα ταμεία του Δήμου Βόλου. Διεμήνυσαν δε, ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις αν δεν καλυφθεί η διαφορά στη μισθοδοσία τους.

«Συμφωνώ ότι τα χρήματα που παίρνετε είναι κοροϊδία. Κανείς δεν ήθελε τη μείωση. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι από τη στιγμή που τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα. Προς το παρόν έχουμε πιέσει προς το φορέα για να μην ισχύσει η περικοπή, δεν έχουμε όμως πάρει απάντηση», ανέφερε προς τις καθαρίστριες ο κ. Γαλάτης.

Το σωματείο καθαριστριών προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της επιτροπής και από εκεί έκανε πορεία προς το δημαρχείο Βόλου, προκειμένου να συναντηθεί με το δήμαρχο, Αχ. Μπέο. Εκείνος τους υποδέχθηκε στην έξοδο του γραφείου του, αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματός τους, αρνήθηκε όμως να συνομιλήσει με συνδικαλίστριες. Τους κάλεσε δε να κλείσουν ραντεβού.

«Εδώ και χρόνια οι συμβασιούχες καθαρίστριες είναι υπό καθεστώς ομηρίας. Οι συμβάσεις έπρεπε να υπογραφούν τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν υπογράφηκαν. Αντιθέτως περιμέναμε να ολοκληρωθεί και η διαδικασία των συνεντεύξεων για τις 15 που θα πρέπει να προσληφθούν σε ισάριθμα σχολεία για να καλύψουν τα κενά.

Τελικά την περασμένη Παρασκευή έγινε σύσκεψη της σχολικής επιτροπής και μέσα στα 11 θέματα της συνεδρίασης, οι συμβάσεις ήταν στο θέμα διάφορα», ανέφερε η Γενική Γραμματέας του Σωματείου Καθαριστριών Μαρία Γκριτζάνη.

«Η σύμβαση είναι διάρκειας δέκα μηνών και περιγράφει τα καθήκοντά μας: άψογος καθαρισμός και τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και καλοκαίρι να γίνεται γενική καθαριότητα στα σχολεία. Στο προφορικό μας λένε να μην πηγαίνουμε Πάσχα και Χριστούγεννα για να ισοσταθμιστεί το 10% που χάνουμε από τους μισθούς. Η σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει. Εδώ η δημοτική αρχή κάνει κάτι παράνομο. Και πώς καλυπτόμαστε όταν η σύμβαση άλλα λέει κι εμείς στο προφορικό άλλα θα κάνουμε; Δεν δεχόμαστε με τίποτα να μειωθεί κι άλλο ο μισθός. Θα πλουτίσουν με το 10%; Αν είναι έτσι να μη δουλέψουμε καθόλου και να έρθουν αυτοί οι ίδιοι να καθαρίσουν», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του σωματείου, Δέσποινα Κουρτέση.
«Δεν τα φέρνουμε βόλτα. Τα χρήματα είναι ήδη πολύ λίγα. Δεν βγαίνουμε. Ο δήμος πρέπει να καλύψει το 10% των μισθών. Τι θα φάμε τα Χριστούγεννα; Κυκλάμινα;», εμφανίστηκε αγανακτισμένη το μέλος του σωματείου, Γεωργία Λαλιά.

«Λέμε όχι στη μείωση κατά 10% των μισθών μας. Ο δήμος να βρει από άλλες πηγές να καλύψει αυτό το ποσό», ζήτησε από την πλευρά της η Αθηνά Καραγιώργου.

ΕΛΜΕ Μαγνησίας: «Προκαλούν εντύπωση τα κριτήρια επιλογής»

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, κάνει λόγο για προσλήψεις καθαριστριών, καταγγέλλοντας διακρίσεις.

«Προκαλούν εντύπωση τα κριτήρια επιλογής, που θέτει η σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατά πλειοψηφία, που διαμορφώθηκε με την διπλή ψήφο του Προέδρου) του δήμου Βόλου, για την πρόσληψη καθαρίστριας, ορισμένου χρόνου (ένα εξάμηνο), σε σχολικές μονάδες του Δήμου (συνέντευξη που δίνει 1.000 μόρια, να είναι Ελληνες πολίτες, να έχουν την φυσική καταλληλότητα). Είναι κριτήρια που καταπατούν την ίση μεταχείριση των δημοτών της πόλης, προχωρούν σε ρατσιστικές διακρίσεις και εισάγουν τρόπους που χτυπούν την διαφάνεια για να εξυπηρετήσουν ίσως άλλους σκοπούς.

Είναι απορίας άξιο γιατί η επιτροπή δεν ακολούθησε τα κριτήρια που βάζει ο ΑΣΕΠ, που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και συνάδουν και με τα δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Καλούμε την σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ακυρώσει την απόφασή της και να προχωρήσει στην πρόσληψη των καθαριστών-στριών για τις σχολικές μονάδες χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς στο δικαίωμα της εργασίας, (δικαίωμα που το έχει ο κάθε πολίτης, ο κάθε δημότης) και χωρίς την απαράδεκτη, μοριοδοτημένη συνέντευξη», αναφέρει η ΕΛΜΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου