ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτημα εθνικής σημασίας τα έργα στον Αχελώο

ζήτημα-εθνικής-σημασίας-τα-έργα-στον-α-23692

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά ότι η συνέχιση των έργων μερικής μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου είναι ζήτημα εθνικής σημασίας.

Ενόψει της εκδίκασης, την ερχόμενη βδομάδα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας της υπόθεσης για την συνέχιση των έργων του Αχελώου, ο κ. Αγοραστός τονίζει στον πρωθυπουργό ότι το έργο της μεταφοράς μικρής ποσότητας νερού από τον άνω ρου του Αχελώου είναι μια εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας και δεν αφορά μόνο στη Θεσσαλία αλλά το σύνολο της χώρας.

Υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για το έργο, που συνολικά έχει φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης το 75%. Η ολοκλήρωση του συμβάλει στην εθνική οικονομία, όπως τονίζει, ενώ ενδεχόμενη ένταξή του στο ΕΣΠΑ δύναται να αποφέρει πόρους ύψους 750 εκατ. ευρώ στο κράτος, αυξάνοντας την απορροφητικότητα και τονώνοντας την πραγματική οικονομία.

«Η Θεσσαλία είναι αποδεδειγμένα η πλέον ελλειμματική περιφέρεια της χώρας σε νερό και αν δεν λάβουμε επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα, η οικολογική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως με πρόσφατη απόφασή του για τη συνέχιση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική για τον εθνικό Δικαστή.

Ενδεχόμενη μη συνέχιση των έργων θα αποτελούσε απόφαση που δεν θα άνηκε στη σφαίρας της κοινής αλλά και της θεσμικής λογικής, καθώς το έργο της μετέπειτα περιβαλλοντικής αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα υπό επικύρωση Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, αν τα έργα στον Αχελώο δεν προχωρήσουν 500.000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα και 36.000 αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν», τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην επιστολή του.

Κίνδυνος ερημοποίησης

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου η χώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει, χαρακτηρίζει ένα τέτοιο σενάριο ως καταστροφικό. Πέραν όλων των άλλων και σύμφωνα με έγκυρους ερευνητές, η Θεσσαλία κινδυνεύει με ερημοποίηση. Ήδη η εμφάνιση εδώ και αρκετά χρόνια ρηγμάτων σε περιοχές στην περιοχή νότια της Λάρισας (Πλατύκαμπος, Νίκη, Αρμένιο, Κιλελέρ) έως και τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για συνέχιση των έργων στον Αχελώο και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στο θεσσαλικό κάμπο.

«Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί η ιδιαίτερα στρεβλή άποψη που επικράτησε τα τελευταία χρόνια περί υποβάθμισης του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς από τα έργα στον Αχελώο, η οποία είναι εντελώς αντιεπιστημονική και καλλιεργεί τοπικιστικές αντιθέσεις χωρίς πραγματική βάση», προσθέτει ο κ. Αγοραστός.

Υπενθυμίζει στον Αντ. Σαμαρά τη δέσμευσή του κατά την τελευταία του επίσκεψή στη Θεσσαλία, όπου ενώπιον των Θεσσαλών εξέφρασε την πεποίθησή ότι τα έργα μεταφοράς ποσότητας νερού από τον άνω ρου του Αχελώου πρέπει επιτέλους να συνεχιστούν για το συμφέρον των πολιτών. Ο Κ. Αγοραστός ζητά το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού σε ένα ευαίσθητο ζήτημα εθνικής σημασίας, όπως υπογραμμίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου