ΤΟΠΙΚΑ

Η «μάχη» της ανέχειας…

η-μάχη-της-ανέχειας-23668

Δεκάδες χέρια υψωμένα που διαγκωνίζονταν και εκλιπαρούσαν για λίγα φρέσκα οπωρολαχανικά, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας θυσίασαν για τις βιοτικές τους ανάγκες την αξιοπρέπειά τους χθες το πρωί στο χώρο απέναντι από το Δημαρχείο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Φώτο: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Δεκαπέντε λεπτά ήταν αρκετά για να εξαφανιστούν εν… ριπή οφθαλμού περίπου δεκαπέντε τόνοι με οπωροκηπευτικά που προσφέρθηκαν από ισάριθμους παραγωγούς λαϊκών αγορών, που προχώρησαν σε δωρεάν διανομή των προϊόντων τους σε μία προσπάθεια να ευχαριστήσουν τους χιλιάδες ανώνυμους Βολιώτες που τους στηρίζουν τόσα χρόνια και που τώρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, χειμάζονται, και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τα αιτήματά τους.

Κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το χθεσινό γεγονός, ισχυριζόμενοι ότι ορισμένοι από αυτούς που πήγαν να πάρουν τα οπωρολαχανικά δεν είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη, ενώ κάποιοι άλλοι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής επιχείρησαν, μέσω δηλώσεών τους, να ενισχύσουν το παραπάνω επιχείρημα με την αστήρικτη δικαιολογία ότι αρκετοί από αυτούς που παρουσίασε ο τηλεοπτικός φακός δεν είναι άποροι και δεν είναι αυτοί που προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα από το Δημοτικό Παντοπωλείο!!!

Όλοι όμως οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τη χθεσινή διανομή δωρεάν οπωρολαχανικών ένιωσαν ένα σφίξιμο στη θέα ηλικιωμένων που έκαναν την οικονομική τους ανέχεια… φιλότιμο και έδωσαν αληθινή μάχη για μία σακούλα με λάχανα, μαρούλια, μπρόκολα ή κάστανα. Μία μάχη επιβίωσης. Μία μάχη όπου στην αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών βιοτικών τους αναγκών, πήγε… περίπατο η αξιοπρέπειά τους, το τελευταίο έρεισμα που μπορεί να σε κρατήσει όρθιο στη ζωή.

Ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ λίγο μετά την… επιδρομή, που δεν κράτησε δεκαπέντε λεπτά, δεν έκρυβαν τη δυσάρεστη έκπληξη που δοκίμασαν στη θέα των εκατοντάδων απελπισμένων που τους εκλιπαρούσαν για μία σακούλα με οπωρολαχανικά.

Ο κόσμος πεινά και ο αγρότης υποφέρει ήταν η κατακλείδα των δηλώσεων που έκαναν αγρότες – παραγωγοί λαϊκών αγορών από το Βόλο, από τα Λεχώνια, ακόμη και από το μακρινό Πουρί, που ήλθαν με περίσσευμα προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης, για να δώσουν τα φρέσκα ζαρζαβατικά τους στους Βολιώτες που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν καλά – καλά να σταθμεύσουν τα ανοικτά ή τα κλειστά αγροτικά τους αυτοκίνητα στο ρεύμα καθόδου από την οδό Λαρίσης με κατεύθυνση προς την παραλιακή οδό, λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Πριν προλάβουν να ξεφορτώσουν τις κλούβες τους ο κόσμος άρχισε να συνωστίζεται γύρω τους και να εφοδιάζεται όλα τα αγνά οπωρολαχανικά που παράγει η ευλογημένη γη της Μαγνησίας. Λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, σπανάκια, κρεμμύδια, πράσα, σέλινα, αντίδια, κρεμμύδια, πατάτες, μήλα Πηλίου, κάστανα κ.α. Ένα τέταρτο αργότερα είχαν τελειώσει τα πάντα…

Π. Χατζής (παραγωγός από την Αγία Παρασκευή Βόλου):

Ο λαός υποφέρει, το ίδιο και οι αγρότες που ζητούν να μειωθεί το κόστος των προϊόντων που παράγουν.

Γ. Τσινούδης (παραγωγός από το Μεγάλο Μοναστήρι):

Είναι μία ενέργεια συμβολική για να βοηθήσουμε τον κόσμο που δυστυχεί.

Με εξέπληξε το πλήθος του κόσμου που ήλθε να πάρει μερικά οπωρολαχανικά για το τραπέζι του

Ν. Κουμόπουλος (παραγωγός από τα Κ. Λεχώνια):

Συγκεντρωθήκαμε και μοιράσαμε τα προϊόντα μας δωρεάν στον κόσμο και παράλληλα για να αναδείξουμε τα προβλήματά του κλάδους μας

Κ. Χιώτης (παραγωγός από το Πουρί):

Ηλθαμε για να δώσουμε τα προϊόντα στον κόσμο που δυστυχεί.

Έδωσα εξήντα κλούβες με μήλα, κάστανα και ακτινίδια

Κ. Καζής (παραγωγός από το Βόλο):

Ηλθαμε για να μοιράσουμε τα προϊόντα μας και για να αναδείξουμε τα αιτήματά μας

Τα αιτήματα των παραγωγών

Εκτός από τη δωρεάν διανομή τροφίμων οι αγρότες – παραγωγοί των λαϊκών διένειμαν στους συγκεντρωμένους και φυλλάδιο με τα αιτήματά τους, όπου μεταξύ άλλων σημείωναν ότι «…εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε να κατεβάσουμε το κοστολόγιό μας, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας, να παράγουμε και να πουλάμε στη λαϊκή αγορά τα καλύτερα προϊόντα στις φθηνότερες τιμές.

Όλο αυτό το διάστημα εμείς οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών είχαμε να παλέψουμε με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα καύσιμα, τις αυξήσεις του ΦΠΑ μέχρι και 23% στα εφόδια, τις ανεξέλεγκτες τιμές σε σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας, τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές (ΟΓΑ), την αύξηση των εισφορών ΕΛ.ΓΑ

Αγωνιζόμαστε, λένε οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, να τροποποιηθεί ο αντισυνταγματικός νόμος 3842/2010 που μας φορολογεί ως παραγωγούς στο χωράφι με αντικειμενικά κριτήρια και εμπόρους στο χώρο των λαϊκών αγορών με βιβλία εσόδων – εξόδων. Παρότι είμαστε ο μόνος κλάδος αγροτών που δεν επιδοτείται και αδικείται, δίχως να έχει επιστροφή ΦΠΑ, όπως οι υπόλοιποι αγρότες.

Ζητάμε, καταλήγουν οι παραγωγοί, μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και όχι νυκτερινό τιμολόγιο, μείωση εισφορών ΕΛ.ΓΑ και προαιρετική ασφάλιση, 50% μείωση της τιμής στο πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου