ΤΟΠΙΚΑ

Υγειονομικός συναγερμός στη Μαγνησία

υγειονομικός-συναγερμός-στη-μαγνησί-236355

«Ελπίζουμε πως ό,τι έχει μείνει όρθιο από τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν θα το ισοπεδώσει… η Ομικρον. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα είναι δύσκολα. το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία».

Η δραματική αυτή επισήμανση ανήκει στον διευθυντή των κλινικών covid στο Νοσοκομείο Βόλου, Χαράλαμπο Μάνδρο. Ο γιατρός μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της Όμικρον στη Μαγνησία και σε ποιον βαθμό η υπερμετάδοση της νέας παραλλαγής θα έχει αντίκτυπο στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στο Αχιλλοπούλειο.

Η μεταδοτικότητα του στελέχους, τα συμπτώματα που προκαλεί, η εξέλιξη της κλινικής εικόνας της νόσου, η θεραπεία, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού, ο διαγνωστικός έλεγχος, θέτουν σε νέα βάση όσα ήταν γνωστά μέχρι τώρα για την πανδημία.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι ακόμη δεν είναι σαφής η συμπεριφορά της Όμικρον και οι επιπτώσεις στα άτομα που μολύνονται. Ως εκ τούτου, δεν είναι εύκολο για τους γιατρούς ακόμη να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του διαφαινόμενου σφοδρού νέου κύματος.

«Τα στοιχεία που έχουμε είναι αντικρουόμενα. Γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη αυτή είναι υπερμεταδοτική, αλλά η νόσηση είναι ηπιότερη. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε διαπιστώσει ότι ο κάθε οργανισμός συμπεριφέρεται διαφορετικά. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία ένας ασθενής που είναι ανεμβολίαστος και πώς ο εμβολιασμένος. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, εκείνοι που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις δεν είναι ευάλωτοι», επισημαίνει ο κ. Μάνδρος.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τη μερική αποσυμφόρηση το Νοσοκομείο του Βόλου παραμένει σε πίεση, καθώς νοσηλεύονται σταθερά περίπου 60 ασθενείς, την ώρα που στους υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει μειωθεί.

Η ΜΕΘ κορονοϊού, μετά από μία μικρή αποσυμπίεση, γέμισε ξανά. Και οι οκτώ κλίνες είναι κατειλημμένες με ασθενείς που παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα. Επίσης 61 ασθενείς νοσηλεύονται στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και τις κλινικές κορονοϊού.

Το ευχάριστο είναι ότι το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος ασθενούς με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου