ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για αντιμετώπιση φαινομένων εργασιακού «τράφικινγκ»

ερώτηση-αλ-μεϊκόπουλου-για-αντιμετώπ-234292

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή το θάνατο του 23χρονου εργάτη με καταγωγή από το Πακιστάν κατά τη διάρκεια εργασιών στα λατομεία στη Μηλίνα Μαγνησίας και ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, ήταν δηλωμένος στην αστυνομία με όνομα διαφορετικό από το πραγματικό του.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊκόπουλο, «ο τραγικός θάνατος του 23χρονου εργάτη αποκάλυψε τη γνωστή πρακτική των εργαζομένων «φαντασμάτων» κατά την οποία ο εργοδότης δηλώνει έναν εργαζόμενο ενώ απασχολεί περισσότερους, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πρόβλεψης για ταυτοποίηση του εργαζομένου, ενώ κατά τη διενέργεια ελέγχων παρουσιάζει ένα πρόσωπο «βαπτίζοντάς» το με το όνομα που έχει δηλώσει στην Επιθεώρηση Εργασίας». Επιπλέον, επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερους τομείς και κλάδους εργασίας.

Στην Ερώτησή του τονίζει ότι«το φαινόμενο του εργασιακού τράφικινγκ εντείνεται περαιτέρω με τη μαζική μεταφορά μεταναστών και αιτούντων πολιτικό άσυλο από οργανωμένα δίκτυα με την οποια παρέχεται φθηνό εργατικό δυναμικό όχι μόνο σε μικρομεσαίες αλλά και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας το αναβάθμισε ουσιαστικά με αποτέλεσμα καταγεγραμμένη μέιωση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας κατά 10 μονάδες λόγω της εντατικοποίησης των ελέγχων του ΣΕΠΕ». Ασκησε ακόμα κριτική για την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να υποβαθμίσει λειτουργικά και επιχειρησιακά το ΣΕΠΕ, όπως υποστήριξε.

Ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει για την άμεση αντιμετώπιση φαινομένων εργασιακού «τράφικινγκ» και πρακτικών εκμετάλλευσης εργαζομένων, καθώς επίσης και να εξετάσει τη δυνατότητα ταυτοποίησης των εργαζομένων και ενίσχυσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού των Σωμάτων Επιθεώρησης και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Την Ερώτηση συνυπογράφουν η αρμόδια Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής κ. Έφη Αχτσιόγλου και 19 ακόμα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου