ΤΟΠΙΚΑ

«Οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη»

οι-επενδύσεις-θα-φέρουν-ανάπτυξη-234031

Υπογραμμίστηκε σε εκδήλωση στον Βόλο για τη ναυτιλία

Σημεία – κλειδιά για την ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου είναι η συνέργεια των τοπικών δυνάμεων και οι επενδύσεις, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξή του ως διεθνές κομβικό σημείο. Η καθοριστική σημασία της συνένωσης δυνάμεων, σε συνάρτηση με τα οφέλη που θα αποφέρει η ενδεχόμενη δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας, αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα τη ναυτιλία, που πραγματοποιήθηκε προχθές στην κεντρική αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, παρουσία στελεχών του λιμανιού και εκπροσώπων φορέων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με λόγο σαφή και κατανοητό, οι ομιλητές ανέλυσαν τις θέσεις τους, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα ανάπτυξης τα λιμάνια της Σύρου και του Πειραιά, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πόλη η ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας στον Βόλο.

Στο μεγάλο κεφάλαιο που περικλείει τις θεμελιώδεις έννοιες επενδύσεις – συνέργεια τοπικών φορέων, αναφέρθηκε κατ’ αρχάς ο Ισίδωρος Παχουνδάκης, επιστημονικός υπεύθυνος των ναυτιλιακών σπουδών του κέντρου διά βίου μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών και αναπληρωτής πρόεδρος του Saint Thomas Polytechnic στη Σιγκαπούρη. Ο ίδιος ομιλητής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Χρειάζεται πρωτοβουλία να το αποφασίσει η ίδια η κοινωνία ότι θέλει να αλλάξει και θέλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω το λιμάνι. Χρειάζεται συνέργεια μέσω της τοπικής κοινωνίας και το πολιτικό σκέλος ακολουθεί στη συνέχεια. Οταν η κοινωνία είναι έτοιμη, δεν περιμένει τους άλλους να κάνουν κάτι για αυτήν. Η ίδια ενεργεί και απαιτεί να δημιουργηθεί κάτι καλό».

Σε ανάλογο μήκος κύματος η εισήγηση και του δεύτερου ομιλητή, Στράτου Σπύρου επικεφαλής των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στα ναυτιλιακά προγράμματα και σημαίνον στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Ναυτιλιακών Σπουδών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι οι δύο τομείς που μπορούν να υποστηρίξουν άτομα με φιλοδοξίες σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε ναυτικός λαός και οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν λιγότερο σε σύγκριση με άλλους τομείς» είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη της ναυτιλίας δημιουργεί προοπτικές, συγκεντρώνει επιχειρήσεις και επενδύσεις γύρω από το λιμάνι. Ολα αυτά δημιουργούν πλούτο και συσσωρεύονται σε κομβικό σημείο, όπως είναι το λιμάνι», τονίζει.

Την εκδήλωση, που συντόνισε ο καπετάν Αγγελος Σταματίου, διοργάνωσε η «Μαγνήτων Κιβωτός», με τη συνεργασία Πανεπιστημίων και φορέων που ασχολούνται με την εκπαίδευση σε γενικότερα ζητήματα ναυτιλίας. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Maritime Action in Singapore & South Asia – St. Thomas Polytechnic, το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης – Ναυτιλιακές Σπουδές του Πανεπιστημίου Πατρών, η European Institute of Law, Science & Technology, το Institute of International Nautical Studies και το Μουσείο Ναυτικής & Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου