ΤΟΠΙΚΑ

Πενηντάρηδες με Αλτσχάιμερ στον Βόλο

πενηντάρηδες-με-αλτσχάιμερ-στον-βόλο-234006

42 νέα περιστατικά καταγράφηκαν την περασμένη χρονιά στη μονάδα του Βόλου

Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και εντοπίζεται πλέον και σε ηλικίες κάτω των 60 και 50 ετών, υπογραμμίστηκε με αφορμή τη χθεσινή κοπή της πίτας στην τοπική μονάδα. Αύξηση των περιστατικών παρατηρείται, με 42 καινούργιες περιπτώσεις πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ να έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του 2009 στη μονάδα του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, παρουσία πλήθους κόσμου, με το έμψυχο δυναμικό της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου να υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του προβλήματος, μόλις γίνουν αντιληπτά τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με την επιστημονικά υπεύθυνη της μονάδας του Βόλου Μάγδα Σουσουρή, η οποία υπογράμμισε ότι με βάση τα καταγεγραμμένα στατιστικά στοιχεία της περασμένης χρονιάς, σε 28 έως 30 υπολογίζονται οι συμμετέχοντες στο ημερήσιο πρόγραμμα, ενώ 18 περίπου φιλοξενήθηκαν στο οικοτροφείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, από Δευτέρα έως Παρασκευή, οι ομάδες πρόληψης με συντονιστή ψυχολόγο, αλλά παράλληλα λειτουργούν και ομάδες ψυχοθεραπείας.

Ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι αυξάνονται διαρκώς τα αιτήματα για φιλοξενία στη μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου, με την κ. Σουσουρή να επισημαίνει ότι «είμαστε κλεισμένοι με καταγραφές και για τον Φεβρουάριο».

Τα αιτήματα που καταγράφονται στη μονάδα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ όπως σημειώνει η επιστημονικά υπεύθυνη της δομής, περί τα 20 περιστατικά επισκέφτηκαν τη μονάδα για να συμμετάσχουν στην ανιχνευτική διαδικασία του τεστ μνήμης και να παραπεμφθούν στη συνέχεια σε γιατρό ειδικότητας. «Ατομα που αντιλαμβάνονταν ότι καθημερινά αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, υποβλήθηκαν στο συγκεκριμένο τεστ, ενώ παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο αυξάνονται τα περιστατικά που καταγράφονται στη μονάδα», τονίζει η Μάγδα Σουσουρή.

Κλείνοντας, υπενθύμισε τη σημασία της καλής κοινωνικής ζωής και της ανάπτυξης δημιουργικών δραστηριοτήτων σε καθημερινή βάση, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στον ρόλο της διατροφής και της άσκησης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας. «Οταν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην καθημερινότητά μας, πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό ειδικότητας και να φροντίζουμε να είναι καλύτερη η κάθε μας μέρα και να μας κάνει χαρούμενους» είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου