ΤΟΠΙΚΑ

Το δημογραφικό «χτυπά» τις πανελλαδικές

το-δημογραφικό-χτυπά-τις-πανελλαδι-23312

Το δημογραφικό πρόβλημα «χτυπά» πλέον και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στη Μαγνησία, ο αριθμός των υποψηφίων είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά 138 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που οριστικοποιήθηκαν στον έλεγχο των καταστάσεων των υποψηφίων, τις οποίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στις κατά τόπους διευθύνσεις και από εκεί στα σχολεία για να γίνει η απαιτούμενη αντιπαραβολή, συνολικά 1.757 υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου.

Από το σύνολο των υποψηφίων οι 1.319 προέρχονται από τα γενικά λύκεια, εκ των οποίων οι 1.113 τελειόφοιτοι και οι 206 απόφοιτοι. Επιπλέον 438 θα είναι οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων, εκ των οποίων οι 347 τελειόφοιτοι και οι 91 απόφοιτοι.

«Δυστυχώς το δημογραφικό πρόβλημα κάνει φέτος αισθητή την εμφάνισή του και στα επόμενα χρόνια αναμένεται να καταγραφεί περισσότερο έντονο. Οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων είναι κατά 138 άτομα λιγότεροι από πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, πέρυσι ήταν 1426, δηλαδή περισσότεροι κατά 107 άτομα σε σχέση με φέτος και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, πέρυσι ήταν 469, δηλαδή περισσότεροι κατά 31 άτομα σε σχέση με φέτος», αναφέρει ο διευθυντής Δ.Ε. Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων συγκεντρώνεται στην κατεύθυνση οικονομίας – πληροφορικής με 386 άτομα, ακολουθεί η κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών με 341 υποψηφίους, η κατεύθυνση θετικών- τεχνολογικών σπουδών με 332 υποψηφίους και η κατεύθυνση θετικών σπουδών – υγείας με 249 υποψηφίους. Σημειώνεται επίσης ότι 11 υποψήφιοι θα εξεταστούν για τα μουσικά τμήματα. Από το σύνολο των υποψηφίων, 10 άτομα των ΓΕΛ και 18 άτομα των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν προφορικά, στο ειδικό εξεταστικό κέντρο που θα λειτουργήσει και φέτος στον Βόλο και συγκεκριμένα, στους χώρους του βαθμολογικού κέντρου.

Εναρξη προετοιμασίας

Ηδη από χθες ξεκίνησε η προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το απόγευμα, ο διευθυντής Χαράλαμπος Σταχτέας συμμετείχε στην πρώτη τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες. Από χθες ξεκίνησε επίσης και η ροή εγκυκλίων για την προετοιμασία των πανελλαδικών, με πρώτη, αυτή που αφορά στη στελέχωση της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων.

Θα ακολουθήσει ο ορισμός των εξεταστικών κέντρων, με τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας να προτίθεται να καταθέσει αίτημα για τη δημιουργία ενός ακόμη, στο ΕΠΑΛ Αλμυρού για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων και στη συνέχεια θα γίνει ορισμό λυκειακών επιτροπών και επιτηρητών.

Πρεμιέρα εξετάσεων στις 2 Ιουνίου

Η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Ιουνίου με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στο μάθημα των νέων ελληνικών.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις πανελλαδικές την Παρασκευή 3 Ιουνίου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας γενικής παιδείας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου