ΤΟΠΙΚΑ

Πρόγραμμα street work αρχίζει από το νέο έτος στον Βόλο

πρόγραμμα-street-work-αρχίζει-από-το-νέο-έτος-στ-232019

Street work σε αναζήτηση αστέγων ξεκινά από το νέο έτος η Δημοτική Αστυνομία Βόλου σε μία προσπάθεια να συνδράμει στο δύσκολο έργο του Ξενώνα Αστέγων της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ. Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας που βρίσκονται στους δρόμους στο πλαίσιο του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, δεν θα μεριμνούν μόνο για την απελευθέρωση του οδοστρώματος και πεζοδρόμων από παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Θα έχουν μάτια ανοιχτά για τον εντοπισμό ανθρώπων οι οποίοι εν μέσω πανδημίας βρίσκονται άστεγοι και έχουν ανάγκη βοήθειας.

Το πλαίσιο συνεργασίας συμφωνήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη και η αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Νατάσσα Μορφογιάννη και στελέχη των υπηρεσιών, για τη δικτύωση της Δημοτικής Αστυνομίας και του Ξενώνα Αστέγων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το street work θα ξεκινήσει με την είσοδο του νέου έτους και κάθε φορά που εντοπίζεται άστεγος, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα φροντίζουν για την ενημέρωση των στελεχών του Ξενώνα Αστέγων, προκειμένου να λαμβάνεται μέριμνα.

Η δράση παρέμβασης στους δρόμους είχε υιοθετηθεί για πρώτη φορά πέρυσι το φθινόπωρο, εν μέσω lock down. Ομάδα ειδικών «όργωνε» ολόκληρες γειτονιές στην πόλη για την καταγραφή και εντοπισμό ανθρώπων που δεν είχαν την επιλογή να «μείνουν σπίτι» εν μέσω πανδημίας με στόχο να τους βοηθήσουν να ορθοποδήσουν.

Το Street Work γινόταν με προγραμματισμένες εξορμήσεις δύο φορές την εβδομάδα, ωστόσο το προσωπικό των Ξενώνων Αστέγων Βόλου ανταποκρίνεται και σε κλήσεις πολιτών που αναφέρουν την ύπαρξη αστέγων και μάλιστα άμεσα.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται πλέον και με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της δικτύωσής της με τον Ξενώνα Αστέγων.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική κρίση που διαδέχθηκε την υγειονομική δημιούργησε νέες γενιές αστέγων στην πόλη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, σήμερα στον Ξενώνα Αστέγων Νεαπόλεως φιλοξενούνται 12 άτομα, εκ των οποίων 3 γυναίκες, 7 άνδρες και 2 ανήλικα παιδιά. Από το Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η καραντίνα λόγω της νόσου COVID 19 πραγματοποιήθηκαν 27 εντάξεις. Αποχώρησαν 13 άτομα, 5 λόγω επαγγελματικής αποκατάστασης, 4 λόγω στεγαστικής αποκατάστασης και 4 οικειοθελώς.

Αντίστοιχα, στον Ξενώνα Αστέγων Άλλης Μεριάς φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 4 άτομα εκ των οποίων 3 άνδρες και 1 γυναίκα. Από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα έχουν ενταχθεί 13 άτομα εκ των οποίων 7 άνδρες, 2 γυναίκες και 4 ανήλικα παιδιά. Δύο αποχώρησαν λόγω εργασιακής αποκατάστασης και 3 λόγω στεγαστικής αποκατάστασης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου